Jeremy De Salle is de nieuwe Oostendse stadsfotograaf: “Details maken foto’s speciaal”

Jeremy De Salle volgt Jan Van der Borght op als stadsfotograaf van Oostende.©Jeffrey Roos Jeffrey Roos
Jeremy De Salle volgt Jan Van der Borght op als stadsfotograaf van Oostende.©Jeffrey Roos Jeffrey Roos
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Jeremy De Salle (44) uit Brussel volgt Jan Van der Borgt op als stadsfotograaf. Hij werd gekozen uit 300 kandidaten. Een jaar lang mag de man Oostende in beeld brengen en aan de winst is ook een geldprijs van 1.500 euro verbonden. “Wat ik zie, daar neem ik foto’s van en soms komen daar heel mooie foto’s uit.”

Elke kandidaat moest een tiental foto’s insturen die Oostende op een opvallende manier in beeld brengen. De driekoppige jury met Jimmy Kets, Stephan Vanfleteren en Els Verhaeghe was unaniem: Jeremy De Salle kwam er als beste uit 300 inzendingen uit. “Het kiezen van een stadsfotograaf mag niet afhangen van één lucky shot”, vertelt jurylid Jimmy Kets. “Daarom vragen we om meerdere foto’s te sturen zodat we een keuze zouden kunnen maken op basis van alle beelden. De foto’s van Jeremy sprongen er bovenuit door zijn veelvuldigheid, humor en absurditeit. We waren niet op zoek naar clichés van Oostende, zoals de zonsondergang. We zochten eerder een straatfotograaf en die is Jeremy wel.”

Tweedeverblijvers

Jeremy De Salle is een geboren en getogen Brusselaar. Drie jaar geleden kochten zijn ouders een appartement in Oostende als tweede verblijf. Sindsdien is Jeremy een vaste gast in de badstad en komt hij hier elk lang weekend en elke vakantie op bezoek met zijn kinderen van 2 en 4 jaar. “Maar ik kom hier al veel langer hoor”, verzekert Jeremy. “Ik maak hier heel graag grote wandelingen met mijn kinderen en ik heb altijd mijn fototoestel mee. Wat ik zie, daar neem ik foto’s van en soms komen daar heel mooie foto’s uit.”

“Ik heb altijd mijn fototoestel mee, om dat ene moment op straat vast te kunnen leggen”

De juiste beelden nemen, daar weet Jeremy alles van. Hij werkt al jaren als cameraman bij de Franstalige publieke zender RTBF, waar hij reportages draait voor het nieuws. “Uiteraard gaat het ook om de juiste beelden nemen, maar de twee zijn toch niet echt te vergelijken”, lacht Jeremy. “Maar ik fotografeer al heel lang. Vroeger nam ik vooral zwart-wit foto’s en sinds 2012 ben ik overgeschakeld op digitale fotografie. Daarvoor ontwikkelde ik mijn foto’s in mijn eigen labo.”

Banale zaken

Vooral straatfotografie ligt Jeremy wel. ”Dat is mijn grote passie”, gaat de kersverse stadsfotograaf verder. “Die details die een foto speciaal maken. Ik hou zelf niet zo van de clichés. Dat ene moment op de straat vastleggen, daar draait het om. Ik hou niet zo van die voorbereide shoot. Ik weet nooit op voorhand wat er die dag voor mijn lens zal verschijnen. Wat verschijnt, dat verschijnt en als ik kan, dan leg ik dat vast. Dat kan om banale zaken gaan, maar soms komen daar ook hele speciale zaken uit. Dat is net het leuke aan fotografie.”

Jeremy was naar eigen zeggen aangenaam verrast dat hij als winnaar werd gekozen uit de vele inzendingen. “Ik had nooit eerder aan een wedstrijd deelgenomen, natuurlijk was ik verrast. Gekozen worden door een grote naam als Stephan Vanfleteren en de andere juryleden is voor mij een hele eer. Ik ben heel trots op mezelf, maar ook op alle andere kandidaten. Het komt er nu op aan om tijdens de vele momenten dat ik in Oostende ben mooie foto’s te nemen op verschillende locaties. Eigenlijk verandert er niet zoveel. Ik blijf gewoon doen wat ik altijd al deed: foto’s maken van dat ene moment in de straat.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier