Jeppe en Rémi richten Allée op:“Willen Booking.com worden voor mensen met een handicap”

Jeppe Remy en Remi Lafosse. (foto AN)
Jeppe Remy en Remi Lafosse. (foto AN)
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Studentondernemers Jeppe Remy (19) en Rémi Lafosse (22) uit Kortrijk helpen met hun gloednieuwe bedrijf Allée mensen met een handicap die graag reizen. “We willen hen vooral assisteren met alle rompslomp die komt kijken bij reizen met een handicap. Maar dan zonder dat ze zich ‘anders’ voelen”, aldus Rémi. Een broodnodig initiatief, blijkt uit het verhaal van fervent reiziger en rolstoelgebruiker David Dante Anteo Marinelli (28).

De coronacrisis en het daaruit volgende gebrek aan leuke activiteiten, heeft de Kortrijkse studenten blijkbaar aangezet tot ondernemen. Het aantal studentondernemers in onze stad zit in de lift. Ook Jeppe en Rémi wagen zich sinds kort op de ondernemersmarkt. Ze kennen elkaar al tien jaar van bij de Chiro. Jeppe studeert netwerkeconomie aan Howest, Rémi zit in zijn tweede jaar sociaal werk aan Vives.

Vanuit Hangar K op het Nelson Mandelaplein werken ze keihard aan de oprichting van het eerste West-Vlaamse reisbureau voor mensen met een handicap: Allée. “Op dit moment staan we in contact met zo’n 80 Belgische logies, van hotels tot campings”, aldus Jeppe.

Blauw rolstoeltje

“Ons hoofddoel is nagaan of mensen met een bepaalde handicap er terecht kunnen. Want veel hotels zetten wel zo’n blauw rolstoeltje op hun website, maar daar zijn mensen met een handicap dus helemaal niets mee. Zij moeten weten of de rolstoelplatformen niet te steil zijn, of de deur breed genoeg is voor hun elektrische rolstoel en zo verder”, vult Rémi aan.

“Wij checken dat ter plaatse en plaatsen die info vervolgens op onze website. Daar staan foto’s bij, maar ook een speciale 360°-video. Die laat je het gebouw virtueel verkennen. In de toekomst zullen aanbieders van logies voor twee formules kunnen kiezen. Ofwel zijn ze gewoon te zien op ons platform, dan krijgen wij een commissie op elke boeking. Ofwel worden ze echt lid. Dan staan wij hen bij met raad en daad. Bedoeling is om zo tot een soort Booking.com te komen voor ouderen en mensen met een handicap of een autismespectrumstoornis. We willen geen klinische uitstraling. Eigenlijk willen we dat die mensen zich gewoon voelen, zoals iedereen.”

Roofvogels spotten

Boeken via Allée zal kunnen vanaf oktober 2021. Iets waar Kortrijkzaan David Dante Anteo Marinelli al naar uitkijkt. Hij is verzot op reizen en trekt er dan ook geregeld op uit. Alleen is dat voor hem een iets grotere uitdaging dan voor de gemiddelde reiziger. Hij lijdt namelijk aan spastische quadriplegie, wat betekent dat alle spieren in zijn lichaam constant gespannen zijn.

Zonder zijn trouwe elektrisch rolstoel kan David zich niet verplaatsen. “En dat zorgt inderdaad voor een pittige reisvoorbereiding”, vertelt hij. “Ik heb het geluk gehad om al veel te kunnen reizen, en elke keer komen daar een pak werk en heel wat extra kosten bij kijken. Ik ging al naar Frankrijk, Italië en Spanje. Gewoonlijk met mijn ouders, maar drie jaar geleden besloot ik om in mijn eentje tien dagen roofvogels te gaan spotten in Zuid-West-Spanje.”

“Daarvoor had ik in de eerste plaats een begeleider nodig”, vertelt hij verder. “Die kreeg ik te pakken via een interimkantoor. Dan moet je de luchthaven op de hoogte brengen, een autoverhuurbedrijf vinden dat speciale wagens verhuurt waar mijn rolstoel in past. Hetzelfde met het hotel, waar ik dan ook nog eens wat extra hulpmiddelen nodig heb.”

Hulp dichtbij

“Ik vind het altijd wel leuk en spannend om dat zelf te regelen. Maar ik zal niet ontkennen dat het een uitdaging is. Daarom zie ik een reisbureau voor mensen met een handicap graag komen in onze provincie. Net voor de lockdown zette ik mijn zinnen op een reis naar de Verenigde Staten. Die is uiteraard uitgesteld, maar zeker niet afgelast. Ik contacteerde een Antwerps bureau om mij te helpen, maar het is fijn om te weten dat het binnenkort ook dichter bij huis kan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier