Jenny trekt de deur van de pastorie in Oostvleteren achter zich dicht

foto RVL
Redactie KW

Begin volgend jaar verkoopt de gemeente Vleteren de pastorie in de Martin Vandewynckelstraat in Oostvleteren. Sinds het overlijden van priester Lieven Baekelandt staat het gebouw leeg. Voor Jenny Nouwynck-Boutten was het jarenlang haar tweede thuis.

Priester Lieven Baekelandt, vroeger directeur van het Poperingse college, kreeg vier jaar geleden (tegen zijn zin) zijn eervol ontslag als pastoor van Vleteren. Van het gemeentebestuur mocht de rustend priester blijven wonen in de pastorie, maar hij moest er voortaan wel huur betalen. Hij overleed op 22 september op 82-jarige leeftijd.

Al die tijd was Jenny Boutten (76) uit de Kasteelweg zijn trouwe huishoudster. “De grote pastorie, een soort herenhuis met ruime tuin, wordt begin volgend jaar openbaar verkocht door het gemeentebestuur. Ik zal die woning enorm missen, het was mijn tweede thuis”, zegt Jenny Boutten.

Jenny werd geboren op 23 november 1943 in Poperinge. Haar ouders woonden in Westvleteren, waar Jenny ook de lagere school volgde. Op haar achttiende trouwde ze met Frans Nouwynck (79), die vroeger werkte bij Valcke in Vlamertinge. In 1968 nam hij de zaak van zijn vader, die smid was en landbouwmachines verkocht in Oostvleteren, over. Jenny baatte jarenlang het café De Zwaan uit in de Kerkstraat in Oostvleteren. Dat café bestaat ondertussen niet meer, het werd omgevormd tot twee woningen.

Het echtpaar kreeg tien kinderen: Denis (58), Carlos (57), Luc (53), Pascal (49), Kristof (48), Rita (46), Johan (45), Filip (44), Peter (43) en Lieven (41). Ondertussen zijn er 21 kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen.

“Na de grote kerkbrand in 1977, fungeerde het ‘Zoaltje’, aanpalend aan onze woning, gedurende twaalf jaar als noodkerk. Dat ‘Zoaltje’ was een lokaal dat eigendom was van het decanaat, waar ondermeer de KLJ en de KAV vergaderden. Priester Marcel Dewulf kwam in 1973 van Stene bij Oostende naar hier als pastoor. Hij was met de KLJ aan het vergaderen, toen ze hem kwamen zeggen dat de kerk in brand stond. Een gruwelmoment”, herinnert Jenny zich nog.

“Vanaf 1986 begon ik mij inzetten als vrijwilligster in de kerk: helpen kuisen, algemeen onderhoud, klaarzetten voor diensten enz. Ondertussen was de pastoorsmeid ziek geworden, en ik bracht pastoor Dewulf dagelijks zijn eten en stond hem bij. Marcel Dewulf stierf op 25 oktober 1995.”

“In hetzelfde jaar werd Lieven Baekelandt hier pastoor benoemd, nadat hij al twee jaar met pensioen was als collegedirecteur. Ondertussen was de hoofdkerk volledig heropgebouwd. Samen met koster César Debruyne (die overleed in augustus 2014, red.) stond ik in voor het onderhoud en klaarzetten van de kerk. Op vraag van priester Lieven Baekelandt werd ik ook zijn huishoudster. Ik onderhield dus ook de pastorie. Na twee jaar ziekte, overleed Lieven Baekelandt op 22 september van dit jaar. Hij heeft het zich steeds erg aangetrokken, dat hij op zondag van het bisdom geen mis meer mocht doen in zijn kerk. Na zijn overlijden heb ik zijn hondje Sloef geadopteerd”, vertelt Jenny Boutten nog.

Feest van Sint-Antonius

“Nu ben ik door het bisdom officieel aangesteld als verantwoordelijke voor het kerkgebouw. Al jaren organiseer ik het feest van Sint-Antonius, een noveen van negen dagen. Die start op vrijdag 17 januari. Dan is er elke dag een misviering. Al moet ik wel toegeven dat de belangstelling hiervoor enorm gedaald is. Dit jaar hadden we gemiddeld twee misgangers op de weekdagen. Op de topdag, maandag waren er dat nog vijftig. Terwijl je hier vroeger op de koppen kon lopen. Het zal zoeken zijn om tijdens het noveen elke dag een priester te vinden om de mis op te dragen.”

Eind december moet de familie Baekelandt de pastorie ontruimen, want het huurcontract loopt dan af. “Ik trek dus de deur van de pastorie achter mij dicht, maar het is met heel veel pijn in het hart. Het was jarenlang mijn tweede thuis”, besluit Jenny, die ook twaalf jaar voorzitter van OKRA is geweest, en lid was van KAV, KVLV en andere verenigingen. (AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier