Jenny Deprée blaast 100 kaarsjes uit

© jro
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Op 21 januari vierde Jenny Deprée haar 100ste verjaardag in het bijzijn van haar hele familie. Op woensdag 19 februari werd ze door het stadsbestuur in de bloemetjes gezet in Woonzorgcentrum Duinpieper, waar ze sinds een jaar verblijft.

Jenny werd geboren op 21 januari 1920 in Stalhille en komt uit een normaal arbeidersgezin met tien kinderen. Op haar 26ste trouwde ze met haar grote liefde Georges Tempere. Samen kregen ze drie kinderen: Carine (61), Josiane (71) en Rita (68). “Ik ben altijd thuis gebleven om voor mijn kinderen te zorgen”, vertelt Jenny. “Mijn man was meubelmaker en ging veel uit werken. Het was toen nog zo dat de vrouw meestal wel thuis bleef. Nu gaat dat niet meer, hé. Nu moet de vrouw ook gaan werken. Ik had nog het geluk dat ik daardoor goed voor mijn kinderen heb kunnen zorgen. Dat was belangrijk. Ook mijnmoeder was thuis gebleven, maar dat kon niet anders met tien kinderen. Weet je dat mijn vader de brug over de A10 heeft helpen bouwen?”

Zicht op plein

Jenny woonde haar hele leven in Stalhille, maar na het overlijden van Georges ging ze een tijdje bij Carine wonen. “Ik woonde er 2,5 jaar maar na een tijdje wou ik terug alleen gaan wonen. Op mijn eigen benen staan”, gaat Jenny verder. “Daarom koos ik voor een serviceflat in De Haan. Daar woonde ik 13 jaar.” Vorig jaar kwam ze ongelukkig ten val waardoor alleen wonen er voor Jenny niet meer in zat. “Zo heb ik tot mijn 99ste alleen gewoond”, glundert ze. “Doe het me maar na, hé… Was ik niet gevallen, dan woonde ik waarschijnlijk nog alleen.” Jenny kwam terecht in woonzorgcentrum De Duinpieper in de Vuurtorenwijk. “Ik ben hier ook wel graag hoor”, lacht ze. “In het begin had ik mijn kamer aan de voorkant, maar nu zit ik in de nieuwbouw met zicht op het pleintje voor de deur.”

Dansen met Christoff

Jenny is grote fan van zanger Christoff. “Ik heb ooit samen met hem op het podium gedanst. Ik was op een optreden van hem en hij vroeg me op het podium, daar hebben we enkele danspasjes samen uitgevoerd.” In 1996 vierden Jenny en Georges nog hun gouden bruiloft. Zeven jaar later overleed Georges en bleef Jenny alleen achter, gesteund door haar drie kinderen en haar kleinkinderen. Ondertussen heeft ze ook twee achterkleinkinderen. “Ik ben zo blij met mijn kleinkinderen en achterkleinkinderen. Ze komen geregeld op bezoek. Ik ben altijd erg blij als ik hen zie. Vroeger was het ook al de zoete inval bij ons thuis en hier is dat niet anders”, besluit ze. Het feest voor Jenny’s 100ste verjaardag ging door in feestzaal ‘Aan de toren’ in Vlissegem. Nadien kreeg ze een mooi fotoboek overhandigd van haar familie met foto’s van het feest. (JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier