Jef Mostaert is een van de enthousiaste Belgian Coast greeters

foto WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Vorige maand werd in De Haan een nieuw feest- en toerismecomité samengesteld. Wie daarin niet kon ontbreken, is Jef Mostaert, Belgian Coast Greeter in Wenduine. “Een kustambassadeur? Ik zie mezelf meer als verkoper.”

Jef Mostaert (68), Wenduinenaar met Mechelse roots, is een van de negentien fiere Belgian Coast Greeters. Deze enthousiaste vrijwilligers laten je de Belgische kust door andere ogen ontdekken: je verlaat de platgetreden paden en krijgt een persoonlijk verhaal voorgeschoteld. “Mijn schoonouders hebben vroeger altijd een caravannetje gehad in Harendijke. Zo werd ik verliefd op Wenduine: een van de kleinste, maar ook mooiste badplaatsjes aan de Belgische kust. Toen ik hier vijftien jaar geleden kwam wonen, verdiepte ik me meteen in de plaatselijke geschiedenis.”

Tijdens de rondleiding neemt Jef de toeristen mee op sleeptouw langs zijn favoriete plekjes. “‘t Spioenkopje, de Hubertmolen, Hotel Georges, de tweelingvilla Elza en Malvina: ik probeer een zo volledig mogelijk beeld te geven. Maar Wenduine heeft zo’n rijk verleden dat ik altijd wel iets vergeet te vertellen”, klinkt het.

Vanuit de buik

Een gidsbeurt vanuit de buik, zo zou je een rondleiding door een Coast Greeter kunnen omschrijven. Jefs rondleiding duurt een tweetal uur en is te boeken via de officiële toeristische website van De Kust. “Japanners zie je hier weinig: die blijven gewoonlijk in Brugge. Hoewel het initiatief al sinds 2012 loopt, is het ook bij ons nog relatief onbekend. Een coast greeter? Wadisda? Ik moet het regelmatig horen”, glimlacht Jef. “Er wordt niet zoveel reclame voor ons gemaakt.”

Het idee ontstond in New York en werd hier overgenomen door Westtoer. “Ik was destijds een van de eerste Belgian Coast Greeters, en vind het nog altijd een fantastisch concept. Als ik morgen naar New York zou gaan, zou ik daar zelf ook meteen een greeter boeken. Maar ik ga zelden op reis, ik woon graag aan de kust en dat voelt zelfs na al die jaren nog altijd alsof ik iedere dag op vakantie ben. Eens in de drie maanden spring ik op de kusttram en kijk ik onderweg mijn ogen uit. Elke keer is er wel weer iets veranderd: de bouwactiviteit aan de kust zal nooit stoppen.”

Geen ambassadeur

Een ambassadeur zou Jef Mostaert zichzelf niet willen noemen. “Ik zie mezelf meer als een verkoper: vroeger verkocht ik verzekeringen, nu verkoop ik Wenduine. Maar onze troeven worden nog te weinig uitgespeeld, vind ik, en Wenduine zou op toeristisch vlak ook wel eens een nieuwe boost mogen krijgen. We hebben nu al een van de mooiste wandeldijken van Europa. Maar een klein, gezellig jachthaventje aan de Persepit: zou dat niet pas echt een geweldige troef zijn?”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier