Jef Goens verblijdde met folksongs tijdens corona: “Een mooie ervaring”

Muzikant Jef Goens.
Redactie KW

Maandenlang hadden de muzikanten van Paddy’s Choice zich voorbereid op hun Ierse St.-Patrick’s Day Concert in de Kapel Paters Oblaten in De Panne op 14 maart. Door de lockdown viel dat optreden nipt in het water. Lid Jef Goens zocht en vond een nieuwe muzikale uitdaging: iedere dag nam hij een (folk)lied op en postte hij het op Facebook.

Paddy’s Choice startte als een muzikaal kwartet van vier vrienden met Veurnse roots en met eenzelfde muzikale passie, in het bijzonder voor Ierse folk en ballads. Met banjo, mandoline, gitaar, accordeon, bodhran-tamboerijn, blokfluit, tin whistle en mondharmonica toeren ze intussen de Westhoek rond en weten ze hun publiek moeiteloos in de ban van de Ierse muziek te brengen. Recent strikte het viertal een vijfde muzikant die Paddy’s Choice compleet maakt: Dries Saelens met zijn viool.

Folksongs schepten verbondenheid over de grenzen heen

“Voor het concert in De Panne hadden we een compleet programma uitgewerkt, inclusief een powerpointpresentatie met sfeerbeelden en een stukje Ierse geschiedenis bij elk liedje, dat trouwens elke keer een verhaal op zich is”, zegt Jef Goens. “Tijdens eerdere optredens ervoeren we dat mensen de melodieën herkennen en spontaan beginnen meezingen. Ik ben de eerste dag van de coronalockdown begonnen met liedjes zingen en ze te delen via de sociale media. Daarvoor maakte ik twee pagina’s op Facebook: Jef Goens’ folksongs en Nonkel Jef zingt. Vanaf 17 maart, op St.-Patrick’s Day, bracht ik 45 nummers: goed voor 150 minuten folk. Mijn instrumenten: gitaar, banjo en mondharmonica”, legt Jef Goens uit.

Eerste Wereldoorlog

“De folksongs met vooral Ierse nummers bracht ik bij ‘Jef Goens’ folksongs’ en de Vlaamse folk en andere liederen bij ‘Nonkel Jef zingt’. Aan de top staat O Veurne mien stadje van Willem Vermandere met 3.600 views. It’s a long way to Tipperary volgt met 1.200. Dit lied werd beroemd in de Eerste Wereldoorlog. Het werd dan ook gedeeld op pagina’s rond de oorlog. In Dublin’s Fair City of Molly Malone werd 1.000 keer bekeken. De Dubliners maakten dit lied wereldwijd bekend. Zo werd ik ook opgemerkt door de Facebookgroep rond The Dubliners en The Pogues. Verder bracht ik ook nummers van Christy Moore. Ride on werd gedeeld op hun fanpagina. Ook het countrynummer Country Road kende veel bijval”, weet Jef Goens.

Opsteker

“Het was een fijne ervaring: vrienden van over de hele wereld volgden. Liverpool, El Salvador, Spanje, Oregon (VS), Servië, Turkije, … maar ook de buurvrouw in de straat. Folksongs laten je hart sneller kloppen en schepten verbondenheid tussen mensen over de grenzen heen, en dat was een opsteker in die lange coronalockdown!” (Myriam Van den Putte)

Wie nog wil nagenieten kan dat op www.facebook.com/singyourday/

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier