Jeanne Blancke uit Ruiselede kaart zich in Tielt tot eerste West-Vlaamse kampioene UNO

Het podium met centraal winnares Jeanne Blancke, links Heidi Lambert en rechts Niels Nachtergaele.
Wouter Vander Stricht

Het idee kwam van Matthias Allegaert, een triatleet uit Tielt, die wat centen bijeen wou harken om zijn toch wel dure hobby mee te financieren. Geen gewone kaarting, maar het West-Vlaams kampioenschap UNO. Zaterdagavond liep de sporthal van ‘t Nieuwland vol, na een avondje speelplezier toonde Jeanne Blancke (24) uit Ruiselede zich de sterkste. “Ja, we hebben getraind. Maar bij UNO komt vooral geluk kijken”, klinkt het eerlijk.

Matthias Allegaert geeft les in ‘t Nieuwland in Tielt. Als oud-renner en huidig triatleet is meester Matthias een bekende figuur in sportmiddens. Op het West-Vlaamse kampioenschap UNO in Tielt daagden dan ook clubgenoten van de Izegemse triatlonclub op. Terwijl de meeste van zijn clubmaten zich aan het klaarstomen zijn voor de Ironman (dat is een volledige triatlon, 3.800 meter zwemmen, 180 kilometer fietsen en een marathon (42,2 km) lopen) van Klagenfurt, koos Matthias ervoor om deel te nemen aan de Ironman van Vitoria-Gasteiz, die op 12 juli betwist wordt in het stadje in het Spaanse Baskenland.

Maar het materiaal is niet goedkoop en de inschrijvingsgelden zijn prijzig, dus kwam Matthias op het idee om het West-Vlaamse kampioenschap UNO te organiseren. En dat gebeurde voor een volle zaal met meer dan 200 deelnemers. Naast een goed sporter toonde Matthias zich ook een gedegen organisator. Na een woordje uitleg kon men er aan beginnen. In de eerste ronde stootten aan iedere tafel (van zes of zeven spelers) de eerste drie door, in een volgende ronde waren dat er nog twee. In de halve finale restten nog zes tafels van zes spelers en daar was enkel voor de winnaar een plaatsje gereserveerd in de finale.

De sporthal van 't Nieuwland was volgestouwd met UNO-spelers.
De sporthal van ‘t Nieuwland was volgestouwd met UNO-spelers.© Wouter Meeus

In die finale belandden Ellen Goethals (Tielt), Dries Marichael (Tielt), Reinout Devriese (Wingene), Jeanne Blancke (Ruiselede), Niels Nachtergaele (Roeselare) en Heidi Lambert (Oostrozebeke). Een mooi West-Vlaams gezelschap, met drie dames en drie heren. En het waren die mannen die er al eerste uit gingen. Telkens als een speler de puntenlimiet overschreed viel die af. Met als eerste Dries Marichael en vervolgens Reinout Devriese. “Ik had gehoopt dat er veel volk rond de finale tafel zou staan en dat lukte ook”, aldus Matthias.

Jeanne Blancke uit Ruiselede kaart zich in Tielt tot eerste West-Vlaamse kampioene UNO

Ellen Goethals was de eerste dame die uitgeschakeld werd en toen was het podium al bekend. Niels Nachtergaele moest uiteindelijk de finale laten aan twee dames: Heidi Lambert en Jeanne Blancke. Het was uiteindelijk die laatste die na een spannende finale aan het langste eind trok. In die finale dacht de winnares al eerder de zege binnen te hebben, maar ze was het cruciale UNO vergeten te debiteren voor ze uit legde (zie video).

https://www.youtube.com/watch?v=u9UwjeuJgdQ

Jeanne Blancke (24) uit Ruiselede kent Matthias niet persoonlijk, maar was wel getriggerd om mee te doen. “Wij kaarten namelijk nogal veel. Allerlei kaartspelletjes, maar de jongste weken hebben we dus vaak UNO gespeeld om te trainen. In de finale was het spannend. Ik was ook een keertje vergeten UNO te zeggen, waardoor ik twee kaarten bij moest nemen. Maar uiteindelijk kon ik toch zegevieren. Maar je moet vooral geluk hebben met de kaarten die je krijgt.”

Jeanne werkt om de communicatiedienst van AZ Middelares in Gent en was naar Tielt afgezakt met een groepje vriendinnen. “We hebben een groepje vriendinnen met Jeanne Blancke, Tina Cannaert, Floor Deserranno en mezelf”, zegt woordvoerster Lien De Craemer. “We noemen onszelf de Tarta’s en we zijn natuurlijk trots op onze wereldkampioene.”

De Tarta's met v.l.n.r. Lien De Craemer, wereldkampioene Jeanne Blancke, Tina Cannaert en Floor Deserranno.
De Tarta’s met v.l.n.r. Lien De Craemer, wereldkampioene Jeanne Blancke, Tina Cannaert en Floor Deserranno.© Wouter Meeus

Uiteraard was Matthias Allegaert ook tevreden met deze avond. “Alles is goed verlopen, de mensen hebben zich duidelijk geamuseerd en door het vele volk zullen we wel een mooi bedrag over houden”, aldus de Tieltenaar die ook kon rekenen op vrienden en familie om de handen uit de mouwen te steken. Matthias deed immers de presentatie.

Sportief is Matthias zich dus volop aan het voorbereiden. “Dat komt wel in orde, het is nog vijf maanden tot de wedstrijd, maar we zien het zitten. Het coronavirus? Dat zal wel geen roet in het eten gooien zeker, ik hoop dat tegen dan al lang uitgewoed is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier