Jean-Pierre Everaert is de Krak van Houthulst: “Nieuwe, jonge spelers zijn van harte welkom”

Op de achterste rij, zesde van links, zien we met de donkere trui Jean-Pierre Everaert. (foto ACK) © Annie Callewaert
Redactie KW

Jean-Pierre Everaert richtte samen met enkele vrienden de VK Rood-Wit Nieuwe Stee op, en is al 45 jaar lang bestuurslid van de voetbalploeg. Zijn overwinning als Krak ziet hij als een onverwachte, maar welgekomen verrassing, en het is een erkenning voor de hele ploeg.

Lees hier de verhalen van alle Kraks van 2022

Jean-Pierre is gehuwd met Liliane Vanstaen (63) en samen hebben zij drie kinderen: Timothy, Emily en Lester, die al voor vijf kleinkinderen zorgden. Jean-Pierre werd genomineerd door zijn schoondochter Frieke Decaluwé. Zij zag de oproep in de krant en vond dat het wel eens tijd was om Jean-Pierre te nomineren, want hij is al meer dan 45 jaar de persoon op wie VK Rood-Wit Nieuwe Stee kan rekenen.

“De nominatie kwam binnen als een verrassing, dat had Frieke goed kunnen verzwijgen. Meteen al vond ik het een eer en een erkenning voor het werk dat ik al zoveel jaren doe. Dat ik nu ook gewonnen heb, is fantastisch. Ik kan het bijna niet geloven en dat alles door het voetbal”, lacht Jean-Pierre.

Jean-Pierre Everaert

Privé

Jean-Pierre (65) is geboren in Diksmuide en groeide op in Woumen. Zijn hele schooltijd bracht hij door in het Koninklijk Atheneum in Diksmuide. Intussen wonen Jean-Pierre en zijn echtgenote Liliane Vanstaen (63) in Merkem. De drie kinderen zijn het huis uit en zorgden voor 5 kleinkinderen.

Loopbaan

Eens afgestudeerd werkte hij voor een Brugse firma waar hij waterbeheeringswerken uitvoerde tot aan zijn pensioen.

Vrije Tijd

Jean- Pierre is stichtend lid en sinds 1978 bestuurslid van VK Rood-Wit Nieuw Stee, een liefhebbersvoetbalploeg. Hij is ook bestuurslid van Okra Merkem. Van een goede voetbalmatch kan hij genieten maar evengoed van een fietsritje.

Damesvoetbal

“Samen met een paar vrienden droomde ik van een eigen voetbalploeg. Het bleef echter niet bij dromen; we richtten de ploeg op en ik ben al sinds 1978 bestuurslid. Daarnaast richtte ik ook een damesvoetbalploeg op, De Dulle Trezen, die ik zelf begeleidde en trainde. In het begin speelden we in het Tornooi van de Westhoek tegen verschillende West-Vlaamse gemeenten uit de streek. De ploeg groeide, en momenteel zijn we met een dertigtal vaste spelers en een tiental bestuursleden. Dit jaar is het eerste jaar dat we niet trainen, de vorige jaren trainden we steevast op donderdagavond. Intussen zijn de Dulle Trezen gestopt. Door zwangerschappen bij de dames en het niet vinden van vervangers, werden we tot deze beslissing gedwongen.”

Verjonging nodig

“Ik heb zelf ook gevoetbald tot ik ongeveer midden de 40 was en ik ben eigenlijk altijd al een voetbalfan geweest. Vroeger ging ik vaker naar matchen kijken, maar nu volg ik alles via de krant. Nieuwe, jonge spelers zijn van harte welkom in onze gezellige en familiale ploeg. Nu zitten we met een relatief oudere ploeg, dus jongelui zouden we graag zien komen.” De ploeg speelt elke zondag om 9 uur thuis en heeft een schare trouwe supporters.

Dank aan stemmers

“Er zijn in de verschillende gemeenten overal mensen die veel doen voor de gemeenschap en die het zeker ook verdienen om Krak te worden. Ook tijdens deze verkiezing waren het stuk voor stuk sterke kandidaten Ik bedank oprecht iedereen die voor mij stemde”, zegt Jean-Pierre.

Naar Schotland

“Mijn vrouw en ik gaan graag samen fietsen en we wandelen ook heel graag. Een droom van ons is nog eens samen naar Schotland te gaan fietsen. We bezochten het land al een paar keer om er twee weken door de mooie landschappen te fietsen, en we zouden dat graag nog eens opnieuw doen. Ook een uitstap samen met de kinderen en kleinkinderen staat nog op het verlanglijstje. Verder blijf ik gewoon doen zoals voorheen.”

“Stem mee en geef waardering aan iemand die zich inzet”

Hoe beleefde je de Krakverkiezing?

“Toen ik genomineerd werd, was ik geflatteerd en toen ik hoorde dat ik gewonnen had was ik trots. Heel wat mensen spraken mij erop aan en vroegen vaak of ik al meer wist. Het is een hele ervaring maar ik ben wel een beetje nerveus voor het feest van de Kraks, ik ken daar niemand, toch hoop ik daar mensen te leren kennen.”

Wat zijn de toekomstplannen?

“Me blijven inzetten voor het voetbal en voor Okra. We staan in de competitie in de eerste reeks en zouden daar graag willen blijven.”

Heb je raad voor mensen die volgend jaar genomineerd zullen worden?

“De nominatie op zich is al een opsteker en van de verkiezing moet je genieten, het is een mooie ervaring. Er zijn in iedere gemeente wel een aantal mensen die zich inzetten voor de gemeenschap en het verdienen Krak te worden. Verder dank ik iedereen die op mij stemde en ik raad iedereen aan mee te stemmen voor de Krak van de gemeente. Zo geef je waardering aan iemand die zich inzet voor de gemeenschap.”