Jean-Philippe fietst 100 kilometer rond AZ Groeninge

Jean-Philippe is klaar om eraan te beginnen.© JVGK
Jean-Philippe is klaar om eraan te beginnen.© JVGK
Redactie KW

Jean-Philippe Vrijghem (20), kortweg JP, is deze voormiddag om 10.35 uur gestart aan zijn 100 kilometer rond het ziekenhuis AZ Groeninge Kortrijk. Hij doet dit in het kader van de Dag van de Verpleegkundige, die elk jaar op 12 mei plaatsvindt. “Ik wil hen zo een hart onder de riem steken”, zegt JP. De opbrengst gaat naar het Fonds AZ Groeninge.

JP fietst toeren van 1,070 kilometer. “Het parcours loopt vooral via het jaagpad rond de kliniek. Er zit een kleine helling in van zo’n 300 meter lang, best lastig. Een ander stuk is plat en loopt via de gewone weg, maar daar zit de wind soms tegen of in de rug”, vertelt JP.

Hij hoopt de 100 kilometer te klaren in 3,5 uur. “Dat zou mijn nieuwe record zijn (lacht) . Ik hoop een gemiddelde te halen van 27 à 29 kilometer per uur: de echte renners doen dit aan 33 kilometer of meer.”

Jean-Philippe is uiteraard niet onvoorbereid aan zijn 100 km begonnen. “Ik fiets al van mijn 15de. Voor deze uitdaging trainde ik ettelijke honderden kilometers, in totaal 2.000 kilometer schat ik. Ik deed ook al eens de Patersberg en de Kwaremont. Misschien iets trager dan iemand anders maar ik raakte boven (lacht) .” Zijn vriendin Stephanie Waeyaert staat in voor de catering. “Zelf heb ik drankjes mee en wafeltjes om het suikergehalte op peil te houden.”

Fonds AZ Groeninge

Jean-Philippe wil met zijn uitdaging ook het AZ Groeninge Fonds steunen dat via giften, schenkingen of duolegaten en structurele partnerships heel wat mooie projecten voor de patiënten realiseert. “Ik hoop voor het fonds 5.000 euro in te zamelen. Ik wil zo de zorgsector bedanken voor het goeie werk dat ze al ruim een jaar levert, onder meer in de ziekenhuizen, woon-zorgcentra en thuisverpleging.”

“Alle zorgkundigen geven in deze moeilijke tijden het beste van zichzelf. Ze verdienen het om nog eens in de bloemetjes gezet te worden”, vertelt JP. De start van de rit werd gegeven door Virginie Huys, coördinator Transferale Samenwerking van AZ Groeninge. “Het is bewonderenswaardig wat die jongen doet voor AZ. Hij is zeer geëngageerd.”

Supervrijwilliger

JP, nog altijd maar 20, staat bekend als de supervrijwilliger van Kortrijk. Tijdens de eerste lockdown deed hij boodschappen voor mensen die minder mobiel zijn. Veel vrijwilligers volgden hem daarin. Hij organiseerde een eerste actie ten voordele van AZ Groeninge en voorzag de lokale politie van een paar honderd cupcakes.

JP lanceerde ook een gratis zomer- en wintermagazine om lokale handelaars in de spots te zetten. Voor zijn vele vrijwilligerswerk werd hij genomineerd voor Krak van Kortrijk en kreeg hij de award van Beste Vrijwilliger van JCI Belgium. JP is afgestudeerd in Business Administration en runt zijn eigen onderneming. (PVH)

Je kan een vrijwillige bijdrage leveren op het rekeningnummer van het AZ Groeninge Fonds, BE10 0000 0000 0404 met als mededeling 012/1310/00559.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier