Jean-Marie Dedecker: “Ik controleer geen tweedeverblijvers, ook al draaien ze me in de bak”

Jean-Marie Dedecker: "Het klopt niet dat ik in deze tijden zoen en handen schudt." © BP
Hannes Hosten

“Dit is geen quarantaine meer, dat is een staat van beleg!” Ook Jean-Marie Dedecker is niet te spreken over de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad over de tweedeverblijvers. “Ik zal het niet controleren, of ze dat nu burgerlijke ongehoorzaamheid noemen of niet.”

De Nationale Veiligheidsraad besliste woensdag om eigenaars van een tweede verblijf pas vanaf 8 juni toe te laten om terug naar hun huis of appartement te gaan. De kustburgemeesters hadden er eerder op aangedrongen om dat al vanaf 18 mei toe te laten. Oostends burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) gaf meteen aan dat hij dat niet kon controleren. Zijn Middelkerkse collega Jean-Marie Dedecker stelt het – zoals gewoonlijk – nog scherper.

“Dit is totaal niet haalbaar”, vindt hij. “Je mag hier met vier toekomen in een auto om een bezoek te brengen aan tante Jos en nonkel Raymond, maar je mag niet naar je eigendom. Dat is oncontroleerbaar. Vanaf 18 mei zullen we het dan ook niet meer controleren, of dat nu burgerlijke ongehoorzaamheid is of niet. Daar trek ik me niets van aan.”

Klanten mogen wel winkelen op de Antwerpse Meir of de Brusselse Louizalaan, maar niet in onze Kerkstraat? Dat is niet eerlijk. Onze economie is voorzien op toerisme en op tweedeverblijvers. Als zij niet komen, hebben wij geen volk. We hebben maar één grote economische sector aan de kust en die wordt gewurgd.”

“Onrechtvaardig tegenover kust”

We moeten de mensen perspectief bieden. In Nederland zijn de stranden open en kan de horeca op 1 juni weer starten. Wij kunnen onze mensen en zeker onze commerçanten geen enkel perspectief bieden”, foetert Dedecker. “Er is bovendien geen virologisch bezwaar. Zelfs Van Ranst zegt het! Ik ben geen fan van die communist, maar volgens hem maakt het geen verschil of je nu thuis bent of in je tweede verblijf. De social distancing is wat telt. Het grote gevaar van tweedeverblijvers aan de kust was de overrompeling van de ziekenhuizen. Maar dat gevaar is nu geweken.”

“Deze beslissing is onrechtvaardig tegenover de kust. Het is geen quarantaine meer, maar een staat van beleg. Een maatregel die oncontroleerbaar is, is een nutteloze maatregel. Ik zal dus niet laten controleren, ze mogen me in de bak draaien”, besluit Dedecker.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier