Jean-Marie, Claire en Dirk uit Wevelgem stappen heel de Leie af in vijf dagen

Dirk D’Haene, Claire Seynaeve, Marnic Desmedt en Jean-Marie Vandendriessche overnachten in hun eigen bed bij hun passage in Wevelgem. © Stefaan Lernout
Stefaan Lernout

Of ze nu 186 of 206 kilometer lang is, de Leie van bron tot monding afstappen, is geen klein bier. Toch volbrachten Jean-Marie, Claire, Dirk en begeleider Marnic dit huzarenstukje in amper vijf dagen tijd. Met hun tocht zamelden ze geld in voor vzw Kindia en tegelijkertijd was het een ongelooflijke fijne ervaring.

Tot tweemaal toe kon vzw Kindia de jaarlijkse barbecue niet organiseren. Dat eetfestijn is broodnodig om de nodige fondsen te voorzien voor enkele projecten in India die rechtstreeks de kinderen ten goede komen. Voorzitter en creatieveling Jean-Marie Vandendriessche is tevens een fervente wandelaar. Daarom besloten enkele leden van het bestuur de Leie van bron tot monding af te wandelen.

“De Leie spreekt tot de verbeelding”, zegt Jean-Marie. “De rivier is verbonden met Wevelgem en zijn geschiedenis, en bovendien konden we op een van de haltes in ons eigen bed slapen!” (lacht)

In Dirk D’Haene en Claire Seynaeve vond hij twee kompanen om hem te vergezellen. Vriend Marnic Desmedt was bereid om te zorgen voor catering en bijstand via de volgwagen.

Volgens plan zou de tocht tien dagen duren, na vijf dagen hadden ze hun doel al bereikt. Geen grote verrassing voor wie Jean-Marie kent. “Het zat ook enorm mee”, klinkt het haast verongelijkt. “We hebben prachtig weer gehad. We hadden gepland om zo’n 20 kilometer per dag te wandelen, maar uiteindelijk werden het er gemiddeld 40. En aan het eind waren we nog allemaal in form.”

De Leie ontspringt in Lisbourg, een kleine 100 kilometer van de tocht was dan ook op Frans grondgebied. “Het duurde soms uren voor we iets tegenkwamen”, vervolgt Jean-Marie. “We hebben wel heel wat vogels gezien, tot een ijsvogel toe.”

“En natuurlijk hebben we veel baguettes gegeten. Met camembert, ons aangeleverd door onze begeleider Marnic. Zijn opdracht was niet simpel, vaak was de Leie ver weg van de dichtstbijzijnde weg. In Armentières volgden we zelfs een tijdje de foute rivier! Toch kregen we telkens mooi op tijd ons eten en drank.”

Maria van den Bascule

“Weet je wat er meteen opvalt? In Frankrijk zegt zelfs het kleinste kind je een goede dag, zodra je de grens oversteekt, is dat helemaal gedaan. De Belgen wandelen je voorbij alsof je er niet bent.”

Na drie dagen arriveerde het viertal in Wevelgem waar Maria van den Bascule, de meter van Kindia, hen opwachtte. Overnachten deden ze thuis, om twee dagen later de monding te bereiken in Gent.

Jean-Marie is zeer enthousiast over de voorbije tocht, een belevenis. “We zijn veel schone mensen tegengekomen. Een Zuid-Afrikaan die op weg was naar Rome, een binnenschipper met zijn echtgenote die hun papagaai kwijt waren, die was weggevlogen van hun boot.”

“En helemaal aan het eind heeft een dame ons gedurende 15 kilometer begeleid dwars door Gent-Brugge. Een geschenk uit de hemel want door de villa’s die tot aan de Leie lopen en andere bebouwingen is de Leie veelal uit het zicht. Wandel dan maar eens verkeersluw naar Gent. Het was een vrouw die zelf nog in India geweest was en zeer geïnteresseerd was in ons verhaal.”

5.000 euro ingezameld

Dat verhaal, van vzw Kindia, kreeg weer een nieuwe boost dankzij de tocht van de drie wandelaars. Door de sponsoring hopen ze zo’n 5.000 euro ingezameld te hebben. Wie de tocht van 206 kilometer, zoals op Wikipedia staat, of van 186 kilometer, zoals aan de Leiebrug staat gemeld, nog wil steunen kan dat door storting op rekeningnummer BE10 9795 7839 1504 van vzw Kindia.

(SL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier