Jean-Luc Piens moet zwemmarathon stopzetten

Jean-Luc Piens begon vrijdagavond laat, om 23.40 uur, aan zijn zwemtocht van 67 kilometer. © Danny Ravau
Redactie KW

Jean-Luc Piens uit Kortrijk, begeleid door de Oostendse topzwemmer Brian Ryckeman, begon afgelopen nacht om 23.40 uur in De Panne aan de loodzware opdracht om de volledige kustlijn af te zwemmen ten voordele van het Kinderkankerfonds. Ter hoogte van Wenduine moest hij zaterdagnamiddag helaas zijn exploot stopzetten.

“Na een voorbereiding van bijna twee jaar zwemmen we de Belgische kustlijn van 67 kilometer af, ten voordele van het Kinderkankerfonds”, lichtte coach Brian Ryckeman vooraf toe via sociale media. “We rekenen op 24 uren om van De Panne naar Knokke te zwemmen. Na onze succesvolle kanaalovertocht van 2013 staat nu een veel grotere uitdaging op het programma die hem nog nooit iemand heeft voorgedaan.”

Ryckeman: “de moraal is super”

Omstreeks half negen zaterdagmorgen gaf Ryckeman een update over de toestand van zijn poulain. “Alles prima met Jean-Luc Piens“, klonk het. “Hij zit momenteel ter hoogte van Oostende, in de helft dus. Het was wel een lange nacht. Ondertussen is de zon er terug. Het was drie uur tegen en zes uur met stroom, nu beginnen de zwaarste zes uur tegen stroom voor het tij nogmaals keert.”

Rond het middaguur zwom Ryckeman ook zelf een stukje mee. “Het ziet er goed uit”, analyseerde hij. “De voedingen zijn ok en de moraal super. Hij schuift goed op tegen de stroming.” Omstreeks halfdrie kreeg Jean-Luc het wel even lastig. “We naderen De Haan”, stuurde Ryckeman de wereld in. “Niet veel progressie tegen de stroming in. Klein dipje momenteel. Klein uurtje en dan draait de stroming terug.” Even na drie klonk het al heel wat positiever. “Terug goed nieuws. Jean-Luc is uit zijn dipje. De stroming is momenteel terug aan het draaien in het voordeel voor zes uren. Nu volle bak richting Knokke.”

Om 15.40 uur kreeg Jean-Luc het echter opnieuw zwaar te verduren. “Ai, hij zit in een serieus dipje momenteel”, aldus Brian Ryckeman. “De stroming draait pas binnen 30 minuten. Nu even bijtanken met eten en drinken. Hopelijk straks beter!”

Maar dat bleek helaas niet zo. Rond 18 uur klonk het dat de poging strandde ter hoogte van Wenduine. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis en stelt het goed. “Nu is het kwestie van uit te rusten en volledig weer om krachten te komen”, zegt hij. Intussen regent het op sociale media felicitaties voor het geleverde exploot en de gigantische inspanning.

“De 6 uur tegen de stroming hebben hem helemaal gesloopt. Ruim 18 uur gezwommen! Ondanks de mislukte poging, toch super fier op JL Piens! Nog nooit heeft iemand hem dit, non-stop, voorgedaan. Hier stopt het zeker niet!

Jean-Luc bij de start in De Panne, met coach Brian Ryckeman aan zijn zijde.
Jean-Luc bij de start in De Panne, met coach Brian Ryckeman aan zijn zijde.© Foto JT

Onder luid applaus afgezet op het strand

Jean-Luc Piens zou de eerste persoon ooit geweest zijn om de volledige kustlijn te zwemmen. Zijn vriendin, een filmploeg, enkele sympathisanten en een terreinwagen van de brandweer van de Panne met verlichting stonden vrijdagavond klaar ter hoogte van de laagwaterlijn aan de grenspaal tussen Bray-Dunes en De Panne. Jean-Luc werd door zijn team met de begeleidingsboot onder luid applaus afgezet op het strand.

Jean-Luc werd vervolgens van kop tot teen ingesmeerd door zijn coach en trainer en stapte dan naast zijn begeleidingsboot het zeewater in. “Nog nooit legde iemand dit traject ononderbroken af”, besefte Jean-Luc voor hij aan zijn stunt begon. “Enkel aan de havens van Nieuwpoort, Oostende, Blankenberge en Zeebrugge moet ik heel eventjes de boot in, omdat zwemmen daar strikt verboden is. Vooral het tegen de stroom in zwemmen wordt zwaar. Het komt er dan vooral op aan geen terrein te verliezen. Bovendien draag ik geen wetsuit en kan ik dus niet rekenen op de isolatie en de betere waterligging die zo’n pak biedt.”

De Kortrijkzaan kreeg om de 20 minuten wat sportdrank of cola aangereikt en om de 40 minuten iets om te eten. Dat zijn stukjes meloen, rijsttaart, banaan en twee soorten sportgel. Die werden met een feeding stick aangeboden, zodat hij niet uit het water moest komen.

Extra gemotiveerd door persoonlijke ervaring

De enorme motivatie van Kortrijkzaan Jean-Luc Piens is overigens niet vreemd. In 2001 is namelijk het zoontje van zijn partner Isabel overleden na een gevecht tegen kanker. Het kind was toen nog geen vijf jaar oud. Door die persoonlijke ervaring kreeg Jean-Luc zelf al te maken met het Kinderkankerfonds, wat hem aanspoorde om zelf geld in te zamelen via sportieve acties.

In 2013 zwom hij van Engeland naar Frankrijk, wat in totaal 12.580 euro opleverde. Ook nu is het uiteraard de bedoeling om zoveel mogelijk geld te verzamelen voor het Kinderkankerfonds. Meer info daarover op de Facebookpagina www.facebook.com/BelgiumCoastSwim of de website https://jlpsportsforkids.wordpress.com.

(AD/JTV/PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier