Jean Debosschere, laatste uitgever van De Duivenbode, overleden

Redactie KW

Jean Debosschere uit de Prinsessestraat in Emelgem is zondag 12 januari na een slepende ziekte thuis overleden.

Jean Debosschere werd op 30 maart 1954 geboren in Roeselare en was 65 jaar. Hij was de echtgenoot van Carine Guillemyn en de vader van Jan, Filip en Bert. Hij was de laatste uitgever van het destijds bij de duivenliefhebbers populaire weekblad De Duivenbode.

Jean Debosschere werkte sinds 1973 in de Drukkerij-Uitgeverij J. Debosschere. In 1985 volgde hij zijn vader Jacques op als zaakvoerder. In 2012 stopte Jean met het uitgeven van De Duivenbode en een jaar later met de drukkerij.

Remi Mestdagh, echtgenoot van Julia Debosschere, stichtte in 1909 een drukkerij op de Dam 41 in Emelgem. Behalve handels- en familiedrukwerk gaf hij vanaf 1913 ook het sportweekblad De Jonge Reisduif uit dat in 1930 na een samensmelting de dubbele naam De Jonge Reisduif en De Vlaamsche Duif kreeg. Tijdens Wereldoorlog II was er geen sprake van het duivenspel en werd ook geen duivenblad uitgegeven. Na de oorlog verscheen het blad niet meer onder de dubbele naam, maar gewoon onder de naam De Jonge Reisduif.

Overnames

Jeans vader Jacques (geboren op 4 december 1928) kwam in 1951 werken in de drukkerij en gaf een jaar later, na de dood van Remi, het nieuw blad De Vrije Duif uit. Daarna volgden nog diverse overnames en samenwerkingen en nieuwe titels als De Vlaamsche Duif, De Belgische Duivensport en in 1964 De Duivenbode, die in de topjaren van de duivensport een oplage van 15.000 exemplaren had. Ondertussen was de drukkerij in 1960 verhuisd van de Dam naar de Reperstraat 56-58.

Jean kwam in 1973 in de drukkerij en maakte de bloeiperiode mee. Begin de jaren 2000 daalde de interesse in de duivensport en daalde het aantal duivenliefhebbers van 70.000 in de jaren 70, tot nog amper 25.000 begin de jaren 2000.

Geen enkele van zijn drie zoons stapte in de drukkerijbusiness. Eind 2012 besloot Jean te stoppen met De Duivenbode toen zijn laatste bediende Roland Callens met pensioen ging. Een jaar later stopte hij met de drukkerij en ging met pensioen.

Ernstig ziek

Jean was al een hele tijd ernstig ziek en kon gelukkig nog zolang mogelijk genieten van het leven, dankzij de goede zorgen van zijn vrouw Carine. Hij hield van zijn Emelgem en genoot van het gezelschap van familie, vrienden en kennissen. Hij was een man met een eigen wil. Jean wilde herinnerd worden zoals hij was.

Op vrijdag 17 januari werd er om 11.30 uur in de aula van het uitvaartcentrum Snoeck in de Bellevuestraat 24 afscheid genomen van Jean Debosschere. Na de crematie werd zijn urne bijgezet in het urnepark van het Sint-Janskerkhof in Kachtem. (IB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.