Je laten vaccineren in VAXPO in tien stappen

foto AN
foto AN
Redactie KW

De laatste weken is hard gewerkt in Hal 5 van Kortrijk Xpo om alles in gereedheid te brengen voor de opening van VAXPO, het vaccinatiecentrum van Kortrijk, Harelbeke en Kuurne. Woensdag vond een dry-run plaats. Dat is een uitgebreide test waarbij 48 figuranten het volledige vaccinatieproces doorlopen met personeel en vrijwilligers. Helemaal zoals het straks zal zijn, maar dan zonder vaccin. Aan de hand van hun ervaringen worden de laatste zaken bijgestuurd zodat straks alles vlot verloopt. Binnen een paar weken kunnen de eerste inwoners hun uitnodigingsbrief verwachten. Wij volgden Tony Decruyenaere, een van de figuranten, op de voet. Zo weet jij bij de opening perfect hoe alles verloopt.

Iedereen die in Kortrijk, Kuurne of Harelbeke woont, moet binnen enkele weken naar Hal 5 van Kortrijk Xpo voor zijn of haar vaccin. Je zal daarvoor een brief ontvangen van de Vlaamse overheid met een dag en tijdstip. Bevalt datum en tijdstip je niet, dan kan je terecht bij een speciaal daarvoor ingericht callcenter. Belangrijk om te weten daarbij is dat elke werknemer recht heeft op vaccinatieverlof. Voor wie dat geen oplossing is, zijn er twee keer per week avondopeningen en ook op zaterdagvoormiddag wordt er gevaccineerd. Voor minder mobiele mensen wordt er heel soms een uitzondering gemaakt. Al zullen de meeste van hen opgepikt worden met een gratis taxi of met een busje speciaal aangepast voor rolstoelen. Goed om te weten, je mag als niet-gevaccineerde je (groot)-ouders die moeilijk te been zijn, vergezellen in het hele vaccinatiecentrum. Maar hoe gaat dat nu precies in zijn werk? We volgden Tony tijdens de dry-run en leggen het aan de hand van zijn beleving even stap voor stap uit.

1. De parking van Kortrijk Xpo oprijden doet Tony via de Doorniksesteenweg ter hoogte van het grote glazen gebouw waar vroeger Radio 2 gevestigd was. Parkeren doet hij ter hoogte van Hal 5. Aan de grote glazen draaideuren is het even wachten. Tony komt er niet in zonder dat zijn temperatuur gemeten wordt. Iedereen die het warmer heeft dan 38 graden, komt er niet in.

foto AN
foto AN

2. Eenmaal binnen, wordt Tony er door een steward op gewezen dat hij zijn handen nog moet ontsmetten. Ook daar komt niemand onderuit. De steward controleert ook of hij zijn uitnodiging (die hij eerder per post ontving red.) en zijn identiteitskaart bij heeft.

foto AN
foto AN

3. Tony volgt de groene loper tot hij aan Hal 5 komt. Daar legt een andere steward hem uit bij welke lijn hij zich moet aanmelden. Er zijn acht lijnen. Die zullen in het begin niet allemaal tegelijk open zijn. Elke lijn heeft zijn eigen kleur en een eigen onthaal. Tony wordt toegewezen aan de roze lijn, helemaal aan de linkerkant van de Hal. Verdwalen kan niet, daar zorgt de schreeuwerige roze loper wel voor.

foto AN
foto AN

4. Aan het onthaal van de roze lijn wordt Tony’s identiteitskaart ingelezen en zijn uitnodiging gecontroleerd. Als alles in orde blijkt te zijn, mag hij plaats nemen in de wachtzaal. Hij heeft zijn agenda bij, want de afspraak voor zijn tweede prik (binnen drie weken red.) wordt hier al gemaakt. Tony krijgt ook een vaccinatiekaartje mee, dat hij goed moet bijhouden.

foto AN
foto AN

5. Boven de deur naar de volgende zaal hangen een soort verkeerslichten, als die op groen springen stapt Tont de check-upruimte binnen. Een verpleegkundige wil weten hoe het gesteld is met zijn gezondheid en of hij bijvoorbeeld allergieën heeft. Dat blijkt niet het geval te zijn.

foto AN
foto AN

6. Opnieuw belandt Tony in een wachtzaal. Deze keer komt de verpleegkundige die hem zal vaccineren hem halen.

foto AN
foto AN

7. Tony krijgt zijn prik en zijn vaccinatiekaart wordt ingevuld. Daarop staat welk vaccin hij kreeg, uit welk flesje dat kwam en wanneer het precies werd toegediend.

foto AN
foto AN

8. Tony neemt voor de laatste keer plaats in een wachtzaal. Hij mag er vijftien minuutjes bekomen. Een steward houdt toezicht, indien er een allergische reactie zou optreden, kan hij snel de nodige hulpverleners inlichten. Een grote klok telt af.

foto AN
foto AN

9. Op weg naar buiten volgt Tony de rode loper en komt hij een reeks panelen tegen waarbij je een selfie kan maken. Burgemeester Ruth Vandenberghe hoopt dat de panelen massaal gebruikt zullen worden en zo andere mensen zullen aanzetten om zich te laten vaccineren.

foto AN
foto AN

10. Na een kleine 30 minuten staat Tony weer buiten, gevaccineerd en wel.

(Annelies Nollet)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten