Je identiteitskaart aanvragen in Roeselare doe je vanaf maart in kenniscentrum ARhus

Op de foto Yves Rosseel, Henk Kindt, Kris Declercq en Nathalie Muylle.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Op de foto Yves Rosseel, Henk Kindt, Kris Declercq en Nathalie Muylle.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Roeselare wil het duurzaamste stadhuis van Vlaanderen bouwen. Binnenkort beginnen ze met de werken. In tussentijd wil men de dienstverlening zoveel als mogelijk garanderen. Het publiek kan op drie verschillende locaties terecht, onder meer in kenniscentrum ARhus.

Vanaf maart 2021 tot 2024 sluit het stadhuis van Roeselare tijdelijk de deuren voor de nieuwbouw en de renovatie- en restauratiewerken. Het stadhuispersoneel verhuist tijdens deze periode naar 3 locaties pal in het centrum. De Roeselarenaar kan terecht bij de stadsdiensten in ARhus (De Munt 8), op De Munt 26 en in de Delaerestraat 41.

“De dienstverlening blijft op elk moment gegarandeerd. De Stad koos voor drie centrale locaties op en rond het plein De Munt. Ze zijn bereikbaar en toegankelijk, of je nu met de fiets, het openbaar vervoer, de wagen of te voet komt”, vertelt schepen Nathalie Muylle. Daarnaast kan het stadspersoneel ook nog op andere locaties in de stad terecht, in totaal gaat het om 300 personeelsleden waarvan er momenteel zo’n 200 sowieso van thuis uit werken.

De tijdelijke stadslocaties zijn:

ARhus, De Munt 8

Op de verdieping 0+ (waar de conferentieruimte ARgora gevestigd was) vind je vanaf 1 maart deze diensten:

– Burgerzaken (voor je rijbewijs, e-ID, aangifte huwelijk, nationaliteit, reispas, bewijs van woonst, …)

– 1788 (voor al je vragen en meldingen over de Stad)

Bestuurszone op de Munt 26

In het gebouw van De Munt 26 vind je vanaf 29 maart de bestuurszone, met onder andere het kabinet van de burgemeester en de leden van het college van burgemeester en schepenen. Voor een afspraak met een van de schepenen of de burgemeester kan je daar terecht.

Site Delaerestraat 41

In de gebouwen van de Delaerestraat 41, vroeger het retraitehuis waar ook de firma Zoutman te vinden was, vind je vanaf 10 maart deze dienstverlening:

– Omgevingsvergunningen

– Ruimtelijke planning

– Wonen, landbouw en economie

– Inname openbaar domein

Inname Koers. Museum van de Wielersport

Het erfgoedgedeelte van het stadhuis met de gekende trouwzaal wordt gerestaureerd. Voor de Stad was het uitkijken naar een waardige vervanging die voldoet aan praktische en wettelijke vereisten. Met de Zaal der Wereldkampioenen in Koers. Museum van de Wielersport, werd een alternatief met grandeur gevonden. Op 2 juli 2021 zullen daar de eerste huwelijken en vieringen plaatsvinden.

Gemeenteraad in Westwing Park

Vanaf juli zal de gemeenteraad plaatsvinden in de raadszaal van het politiecollege van politiezone RIHO in de Kwadestraat 159a-b in Rumbeke (Westwing Park). Uiteraard kan iedereen digitaal de gemeenteraad volgen via www.roeselare.be.

Alle andere sites van de Stad, zoals de stedelijke ateliers, KOERS. Museum van de Wielersport (met Vrijetijdspunt en dienst Toerisme), het Welzijnshuis en de leeszaal van het archief blijven open op hun bestaande locaties.

Op afspraak

Tijdens de coronacrisis zijn de stadsdiensten beginnen werken op afspraak. Dat blijven we doen: want met een afspraak op zak hoeven inwoners niet langer in de wachtrij te staan. Een afspraak leg je makkelijk vast via de website ( www.roeselare.be/afspraak ) of via het gratis nummer 1788.

Misschien is een bezoek aan onze diensten zelfs overbodig. In enkele muisklikken kan je in het digitale loket op www.roeselare.be veel zaken online regelen, aanvragen of doorgeven.

Testhuis voor dienstverlening in ARhus

Nu de diensten Burgerzaken en 1788 tijdelijk in ARhus huizen, grijpen Stad Roeselare en ARhus deze kans om samen te werken aan een laagdrempelige dienstverlening. In ARhus zijn een kant-en-klare werkomgeving en een actieve ondersteuning voorzien zodat de Stad en ARhus samen kunnen werken aan een verbeterde dienstverlening.

Cijfers wijzen uit dat digitale vaardigheden steeds noodzakelijker worden om mee te kunnen draaien in de huidige maatschappij, zeker in deze coronatijden. Toch toont onderzoek aan dat een aanzienlijk deel van de Belgen kwetsbaar is voor de toenemende digitalisering door onvoldoende kennis, door een te moeilijke toepassing of door een gebrek aan middelen. ARhus en de Stad willen samen werken om die kloof te dichten. Ze slaan de handen in elkaar om de dienstverlening nog dichter bij de mensen te krijgen. Voor iedereen: zowel voor mensen die weinig digitaalvaardig zijn, als voor mensen die al veel skills hebben.

“Net zoals we bouwen aan het stadhuis van morgen, moeten we ook werken aan de dienstverlening van de toekomst. We richten in ARhus een ‘testhuis’ op. Dankzij deze leerschool werken we stap voor stap een dienstverlening op mensenmaat uit, nemen we drempels weg en trainen we de digitale vaardigheden van mensen”, aldus schepen van dienstverlening Henk Kindt

“Binnenkort starten aan de Botermarkt 2 de werken voor het nieuwe stadhuis,” zegt schepen Nathalie Muylle. “De verouderde en energieslurpende gebouwen maken plaats voor een duurzaam en toegankelijk administratief centrum waarin inwoners, beleid en stadsmedewerkers elkaar ontmoeten.” De monumentale gebouwen met het belfort en de aanpalende erfgoedpanden worden gerestaureerd. In 2024 opent dit nieuwe huis voor de Roeselarenaars.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier