Jay Bazuka uit Roeselare lanceert eigen kledinglijn ‘Bazuka Empire’

Tim Neels (links) en Jay Bazuka hebben onder de naam Bazuka Empire een kledinglijn gelanceerd. "We willen de wereld veranderen, we willen tonen aan iedereen alles kan." (Foto Davy Coghe) © Davy Coghe

Jay Bazuka uit Roeselare en Tim Neels uit Brugge hebben een kledinglijn gelanceerd. “We willen onze eigen unieke stijl cultiveren die sterk beïnvloed is door de moderne mode.” De kledinglijn is nog maar het begin van het verhaal, want het duo wil een imperium uitbouwen, hun project heet dan ook niet voor niets ‘Bazuka Empire’.

Jay Bazuka (26) werd geboren in Frunze, Kirgizië en verhuisde op zijn negende met zijn moeder naar Brussel. Toen hij tien was verhuisden ze naar West-Vlaanderen. “Europa was mijn moeders grote droom. In België hadden we kennissen, zo zijn we hier beland”, begint Jay. “In het begin was het niet altijd even gemakkelijk als buitenlander hier in België. We moesten een jaar wachten op onze vergunning, dus kon ik niet naar school. Dan heb ik gedaan wat alle jongeren die in mijn situatie zaten deden: overleven op straat. Mijn moeder heeft me uit dat kleine criminele milieu geholpen. Dat was één van de redenen waarom ze niet in Brussel wou blijven. Dat en het feit dat ze de zee nog nooit had gezien heeft ons naar Roeselare gebracht.”

“Ik was bij manier van spreken de eerste buitenlander in de stad. Iedereen vroeg vanwaar ik afkomstig was. Zo heb ik hier eerst dialect leren spreken en pas daarna Nederlands.” (lacht)

Begonnen met niets

Al van sinds hij in België toegekomen is zestien jaar geleden, loopt Jay met het idee rond van een eigen project, Bazuka Empire genaamd. “Wij zijn hier destijds toegekomen met niets, dus heb ik gestaag alles moeten opbouwen om iets te bereiken in mijn leven. Ik ben afgestudeerd in het zevende jaar veiligheidsberoepen en daarna ben ik aan de slag gegaan als bodyguard, onder meer voor de overheid. Zo heb ik een half jaar gewerkt voor het koningshuis, meer bepaald voor koning Albert. Daarna ben ik veiligheidsagent geweest voor Marc Coucke en zijn gezin. Ik ben daarmee gestopt en ondertussen werk ik halftijds als barman, dat valt beter te combineren met de uitbouw van Bazuka Empire.”

“Ik ben echt uit de startblokken geschoten in 2016. Mijn inspiratie om Bazuka Empire uit te bouwen, haal ik uit mijn jeugd, ook die in Kirgizië. Ik heb veel meegemaakt daar, het leven was er zwaar. Mensen uit mijn familie heb ik zien doodgaan, zelfs mijn eigen broer. Er was veel criminaliteit en ik ben daarmee opgegroeid. Maar dankzij mijn moeder haar beslissingen is het de positieve richting uitgegaan in mijn leven. En nu zet ik alle positiviteit om in goede energie, in dromen verwezenlijken. Dat wil ik met Bazuka Empire uitstralen. We willen de wereld veranderen, we willen tonen aan iedereen alles kan. Als je mekaar maar helpt, als je samenwerkt.”

unieke stijl

Het eerste project dat Jay met Bazuka Empire uitwerkte, is net gelanceerd. “Klopt, onze eigen kledinglijn voor mannen en vrouwen is sinds deze week te koop op onze webshop. “We willen onze eigen eigen unieke stijl cultiveren die sterk beïnvloed is door de moderne mode.”

En met ‘we’ bedoelt Jay zichzelf, maar ook Tim Neels (32) uit Brugge. “We kennen elkaar al sinds 2007 en omdat Tim in bijberoep fotograaf is, heb ik hem gevraagd om mijn persoonlijke fotograaf te zijn voor Bazuka Empire. Dat was oorspronkelijk het plan, maar ik zag dat Tim ook gedreven is, net als ik ook een golden ticket naar de top wil. Ondertussen vormen we een perfect team. Samen kunnen we meer bereiken”, is Jay ambitieus. “Net die ambitie heeft mij gemotiveerd. Ik heb heel veel respect voor Jay en voor zijn project”, valt Tim bij.

Meer dan levensstijl

“Met de kledinglijn willen we nu tonen waar Bazuka Empire voor staat. We zijn meer dan een levensstijl, we willen aantonen dat je steeds meer kunt bereiken. In ons geval is dat nu eerst de kledinglijn en in een tweede fase Tim z’n fotografie uitbouwen. Ik durf dromen van grote billboards in steden met Tim z’n foto’s op. Maar met dromen alleen lukt het natuurlijk niet, we werken er keihard voor. En net daarom durf ik ook dromen over de wereld veroveren”, vervolgt Jay. “Het idee van Bazuka Empire moet de sleutel zijn om een motiverende, ambitieuze weg op te gaan die iedereen kan inspireren om die weg te volgen. Mindset is alles.”

“Onze kledinglijn staat op beeld en daarvoor hebben we gewone mensen gebruikt, net omdat we die mensen willen aanspreken. De lijn bestaat voorlopig uit hoodies, T-shirts, petjes en sokken. Allemaal met het logo van Bazuka Empire op. We spelen ons merk ook sterk uit op social media met foto’s en video’s om een zo groot mogelijk publiek te bereiken.”

www.bzkempire.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier