Jassper vzw bezorgt kinderen met ASS onvergetelijke vakantie

De kinderen beleven een onvergetelijke vakantie op kamp. © GF
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De Harelbeekse vzw Jassper organiseert al 10 jaar zomerkampen voor ASS-kinderen van 6 tot 13 jaar. ASS is de afkorting van Autisme Spectrum Stoornissen. “Het moet voor de kinderen een onvergetelijke vakantie op ‘hun maat’ worden”, zegt initiatiefnemer van het eerste uur en coördinator Ann Theys.

ASS, de afkorting van Autisme Spectrum Stoornissen, is een verzamelnaam waaronder verschillende ontwikkelingsstoornissen schuilgaan, zoals Asperger, Rett-syndroom, syndroom van Heller, autisme zelf en atypisch autisme. “Deze stoornissen zorgen voor moeilijke communicatie voor sommige van deze kinderen. Vaak detaildenken, het niet begrijpen van beeldspraak en grapjes en het niet aankunnen van grote druk en drukte”, legt Ann Theys uit.

Zij volgde studies distributie marketing, Spaans, opvoeder en leerkracht. Ze gaf jaren les in het Bijzonder Onderwijs aan kinderen met onder meer ASS-diagnose. Nu ondersteunt ze vanuit die expertise die kinderen die in het gewoon onderwijs zitten, maar extra hulp nodig hebben om daar te kunnen functioneren of om de overstap te helpen voorbereiden. “Het was een jeugddroom om aan deze kinderen les te geven. Ik heb zelf een fysieke beperking en een andersvalide broer en heb er zo mee leren omgaan.”

Kamp op maat

Ann wilde ASS-kinderen van 6 tot 13 jaar ook de kans geven om eens op vakantie te gaan en richtte daarom samen met drie medewerkers jASSper op. “Het moet voor hen een gewoon kamp zijn. Wanneer kinderen met autismespectrumstoornissen samen met andere kinderen op kamp gaan, zijn er zoveel dingen die het te moeilijk maken om echt te genieten.

“Veel mensen kunnen niet inschatten wat een kind met autisme doormaakt”

“We gaan gericht in op hun noden en voorzien in meer en goed opgeleide monitoren. We proberen hun problematiek te kennen en handelen daarnaar. Zo kunnen deze heel gewone kinderen met dat extraatje zoals ik ze noem kiezen voor een kamp op hun maat.” Als logo voor jASSper werd een schildpad gekozen. “Het schild van een schildpad biedt bescherming aan maar symboliseert ook het gevangen zitten in dat schild, in die diagnose.

Structuur

Op het kamp worden de kinderen begeleid door een team van monitoren, van verpleegkundigen over leerkrachten, een arts, een assistent in de psychologie tot gewoon mensen met een hart voor deze doelgroep. Met aangepaste hulpmiddelen is alles mogelijk voor deze kinderen. Typische hulpmiddelen zijn daglijnen, time-timers, zandlopers, pictogrammen, diertjes en korte en duidelijke signalen.

“Een time-timer geeft bijvoorbeeld op een uurwerk een bepaalde tijd aan in een ander kleur. Wanneer de kleur weg is, is het tijd voor bijvoorbeeld eten of spelen of iets anders. Alles heeft te maken met voorspelbaarheid, structuur en duidelijkheid.” Er wordt ook veel gewerkt met pictogrammen. Visualisatie is belangrijk, zo zijn er pictogrammen met bijvoorbeeld keuken, badkamer, eten, spelen, fruit en bedtijd, allemaal geplaatst op een daglijn. Wanneer een activiteit gedaan is, wordt het pictogram weggenomen van het bord, alles zeer gestructureerd.”

jASSpoort

Ann maakte zelf een koffertje met kleine pictogrammen die de kinderen kunnen kiezen om duidelijk te maken wat er in hen omgaat. “Ze kunnen het soms zelf niet uitdrukken, maar die pictogrammen helpen hen aardig op weg. Soms tekenen ze ook zelf iets”, zegt Ann. Voor de goede gang van zaken heeft elk kind ook zijn eigen jASSpoort met al zijn gegevens qua gedrag, medicatie, angsten, enzovoort. Ann en haar team blijven ijveren voor meer begrip voor autisme.

“Veel mensen kunnen niet inschatten wat een kind met autisme doormaakt. In hun hoofd is het vaak een chaos en de buitenwereld denkt soms dat hen harder maken helpt. Ze moeten niet harder gemaakt worden, we moeten hen helpen de huidige maatschappij te verstaan en vice versa. Voor hen zijn veel deuren toe, met het kamp proberen we een deur open te zetten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier