Jasper Pillen legt eed af als nieuwe schepen in Brugge

Jasper Pillen wordt op 1 juli schepen in Brugge en legde al de eed af.© Davy Coghe
Jasper Pillen wordt op 1 juli schepen in Brugge en legde al de eed af.© Davy Coghe
Redactie KW

Jasper Pillen (Open VLD) heeft maandagavond tijdens de Brugse gemeenteraad de eed afgelegd als nieuwe schepen voor Burgerzaken en Onderwijs. Hij volgt zijn partijgenote Ann Soete in die functie op.

Met die machtswissel voert Open VLD in Brugge een operatie uit die kort na de jongste gemeenteraadsverkiezingen van 2018 binnen de partij overeengekomen was: nieuwkomer Ann Soete, die eerder lid was van N-VA en naar de liberalen overstapte, kreeg een schepenambt, omdat ze mee Open VLD binnen loodste in het Brugs stadsbestuur, maar ze diende dat mandaat halverwege de legislatuur, na tweeëneenhalf jaar, in te leveren ten voordele van de jonge liberaal Jsper Pillen.

Optimisme

Namens de gemeenteraad sprak voorzitter Annick Lambrecht (Vooruit) een woordje van dank uit voor Ann Soete (62), die afscheid nam van de politiek en veertien jaar lang in de gemeenteraad zetelde: “Ik wil u danken voor uw bijzondere inzet voor Brugge en de Bruggelingen. U hebt dat jarenlang met vuur en veel collegialiteit gedaan. Ik zou u als politcia graag in enkele woorden typeren: u straalt altijd optimisme uit, met uw vriendelijke glimlach, wat er ook gebeurt. En bovendien bent u als vrouw altijd rechtuit. what you see, is what you get!”

Zo komt er een einde aan een woelige politieke carrière. Ann Soete, medezaakvoerder van muziekwinkel Rombaux, debuteerde in 2006 op de kartellijst van CD&V met N-VA. Toen Pol Van Den Driessche in 2011 in opspraak kwam wegens vermeend grensoverschrijdend gedrag en aan het N-VA-lijsttrekkerschap moest verzaken, mocht Ann Soete de lijst trekken.

Ann Soete neemt afscheid van de politiek.© Davy Coghe
Ann Soete neemt afscheid van de politiek.© Davy Coghe

In 2014 werd de Brugse politica zelfs Vlaams Parlementslid, toen Geert Bourgeois haar naar de tweede plaats op de N-VA-lijst katapulteerde en Ann Soete 23.000 voorkeursstemmen behaalde.

Overstap

In 2016 brak opnieuw een strijd voor het lijsttrekkerschap los tussen Ann Soete en Pol Van Den Driessche. Uiteindelijk verloor Ann Soete het pleit en stapte in september 2017 ontgoocheld uit de partij. Mercedes Van Volcem slaagde erin haar warm te maken om een jaartje later op de Open VLD lijst te gaan staan, met een schepenzitje als beloning.

Nu wordt Ann Soete opgevolgd door partijgenoot Jasper Pillen (37). Deze licentiaat rechten is sinds 2003 lid van Open VLD. Hij werd in 2013 gemeenteraadslid, was jarenlang woordvoerder van MR-ministers en is sinds oktober 2020 Kamerlid, als opvolger van Vincent Van Quickenborne, die minister werd. Jasper is gehuwd met Celine en heeft twee zoontjes: Victor en Arthur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.