Jasper (13) zoekt groene legerkledij: “Het is een passie, ik draag het zelfs als het 30 graden is”

Jasper met zijn ouders, Sofie Goeminne en Christopher Vanderstraeten.© AVH
Jasper met zijn ouders, Sofie Goeminne en Christopher Vanderstraeten.© AVH
Redactie KW

Nu de zoektocht naar Jurgen Conings gestopt is, moet ook Jasper Vanderstraeten zich geen zorgen meer maken. De jongen met autisme draagt sinds enkele jaren enkel nog groene legerkledij. Om zijn collectie uit te breiden doet hij nu een oproep om extra kledij te vinden.

“Ik krijg de tijd niet om de kleren na het wassen ook te strijken”, excuseert mama Sofie Goeminne zich meteen wanneer Jasper in volledige outfit opdraaft en er nog een paar kreuken in zijn hemd zitten. “Vorige week was het erg warm en moest ik de kleren dagelijks wassen zodat hij ze ‘s morgens opnieuw kon aantrekken”, vertelt ze. “Het is een echte passie. Ik draag ze onafgebroken en elke dag. Zelfs als het buiten dertig graden is, doe ik mijn bottinen, hemd en broek aan”, reageert Jasper. Op een internaat waar de jongen met autisme lang verbleef, toonde hij zijn passie voor legerkledij voor het eerst tijdens een spelletje verstoppertje.

Hacksaw Ridge

“Van zodra ik de kledij begon te dragen, werd ik niet veel meer gevonden. De omgeving is daar erg groen, dus door me in het groen te kleden was ik goed gecamoufleerd”, vertelt Jasper. Hij ontdekte de kledij toen hij de film Hacksaw Ridge met zijn vader bekeek. “Daarin vertrekt een soldaat van de Amerikanen naar het front, maar zonder wapen. Hij gaat mee als medic en redt op die manier erg veel mensen zonder een wapen te dragen. Dat triggerde Jasper en sindsdien draagt hij de kledij onafgebroken”, gaat vader Christopher Vanderstraeten verder. “Ik heb zelfs mijn haar geknipt volgens het kapsel van die man”, voegt Jasper er nog aan toe.

Een bevriende soldaat doneerde meteen zijn oude kledij aan Jasper en aan de hand van verschillende oproepen stuurden ook anderen heel wat stukken op. Met een kleerkast vol hemden, broeken, een tasje en zelfs een echte legerhelm heeft Jasper al een serieuze collectie. Toch wil hij zijn kleerkast nog verder vullen. “Omdat hij de kleren dagelijks draagt, hebben we dus heel wat kledij nodig. Bovendien gaan we straks ook met vakantie en dan kan ik niet dagelijks kleren wassen. Ook daar zal ik een voorraad moeten meenemen”, vertelt mama Sofie.

Vliegveld van Ursel

“We hebben geluk dat hier in de buurt heel wat mensen bezig zijn met zaken rond het leger van vroeger. Op het vliegveld van Ursel wordt een van de grootste beurzen ter wereld voor legerliefhebbers georganiseerd. Dat was erg leuk om te bezoeken, Jasper keek zijn ogen uit”, lacht vader Christopher. “Nu wil ik nog graag een echte bijpassende legerriem”, roept Jasper op. Ik heb al een aantal accessoires zoals een galajas, een lange mantel, een klassieke legermuts en een barret, maar er kan nog heel wat bij”, vertelt hij.

Mensen die materiaal hebben en willen weggeven, kunnen Sofie Goeminne bereiken via sgoeminne2@gmail.com of op 0478 21 74 36.

(AV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier