Jason Vandamme voert strijd tegen zwerfvuil op

Jason Vandamme: “Van de gemeente een betere plek maken lijkt me geestig.”
Jason Vandamme: “Van de gemeente een betere plek maken lijkt me geestig.”
Christophe Lefebvre

We kennen Lauwenaar Jason Vandamme al van zijn oproep om voor iederéén te applaudisseren. Nu gaat hij de strijd tegen zwerfvuil aan. Spreken we met de toekomstige burgemeester van Menen? “Een carrière in de politiek? Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik er niet volop voor wil gaan.”

Eerder al motiveerde hij de Lauwenaars om hun respect en dankbaarheid voor het zorgpersoneel extra hard in de verf te zetten, en sprak hij zich uit over de mondmaskers op school. Jason herschrijft bijna eigenhandig de definitie van engagement en laat de armen maar zelden zakken.

‘Gemeenschappelijke punten’

“Als we van onze gemeente een betere plek kunnen maken, een plek waar het voor zowel jong als oud aangenaam leven is, dan is dat toch geestig ?” De tiener probeert bruggen te bouwen tussen generaties en kaart hiermee ook de lokale problematiek aan.

“Oud wijst vaak met een beschuldigende vinger naar jong, terwijl diezelfde jeugd de ouderen onbegrip verwijt. Uiteindelijk gaat het om twee verschillende leefwerelden waar er heel wat gemeenschappelijke punten zijn; alleen zijn ze niet altijd even duidelijk.”

‘Werk van iedereen’

Het is de problematiek van het zwerfafval die de Lauwenaar als meest recente punt naar voren schoof, in een vurig pleidooi via sociale media. “Toen ik de beelden zag van het afval rond de voetbalvelden en op de speelpleinen, voelde ik het borrelen. Hoe is het in godsnaam mogelijk dat we, als moderne en vooral beschaafde mensen, niet in staat zijn om ons afval gewoon in een vuilnisbak te kieperen?

“Het is een slag in het gezicht voor iedereen en niet het minst voor de mooimakers , die hun vrije tijd opofferen om de vuiligheid van een ander op te kuisen. Als zulke foto’s publiek worden gemaakt, staan jong en oud opnieuw lijnrecht tegenover elkaar, maar uiteindelijk zijn beiden zowel zondaar als slachtoffer. Een betere gemeente is het resultaat van het werk van iedereen, niet van een ‘hen tegen ons’- verhaal.”

Eerst de studies

Jason zit nog altijd op de schoolbanken, maar stoomt zich al klaar voor de toekomst. “Ja, de politiek spreekt me absoluut aan”, lacht hij. “Het is de best mogelijke plaats om mee te helpen aan het verbeteren van de gemeente voor iedereen. Burgemeester worden? Waarom niet? Maar eerst ga ik mijn studies afwerken. En voor welke politieke partij of strekking ik me zou inzetten, hou ik nog even voor mezelf.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.