Jason Vandamme (18) uit Menen in Vlaams Jeugdparlement

Jason Vandamme (foto CL)
Christophe Lefebvre

Hij wordt gekscherend al eens de nieuwe burgemeester genoemd en durft gevoelige onderwerpen bespreekbaar te maken. Dat Jason Vandamme (18) een toekomst in de politiek wacht, daarover zijn vriend en vijand het eens. De Lauwenaar mag alvast deelnemen aan het Vlaams Jeugdparlement.

Met meer dan 120 zijn ze, de jongeren die tijdens de herfstvakantie drie dagen lang plaatsnemen in de stoelen van onze volksvertegenwoordigers. Het Vlaams Jeugdparlement is niet alleen een sociaal project, het is meteen een simulatie van hoe het er in het echte politieke leven aan toe gaat.

“Toen ik eind augustus ging solliciteren, vroegen ze meteen wat mijn ambities en doelstellingen waren”, vertelt Jason. “Daar heb ik de kaart van de jongeren en sport getrokken.” Hij doorstond de sollicitatie met glans. “We gaan er drie dagen lang debatteren, vragen stellen en projecten voorstellen. Natuurlijk gaat het om een simulatie die uiteindelijk bedoeld is ons warm te maken voor de politiek, maar sterke concepten of ideeën vinden hun weg naar de beleidsmakers. Als kind van de streek ga ik van de gelegenheid ook gebruikmaken om Menen op de nationale politieke kaart te zetten.”

Geen spelletje

Jason is geen onbekende in de politieke kringen van de gemeente en verschillende partijen reikten hem reeds de hand. Toch houdt hij de boot af.

“Ik heb niet echt een strekking of een kleur. Iedereen weet dat. Er zijn heel wat punten van verschillende partijen waarin ik me kan vinden, maar mijn drijfveer is en blijft het onderste uit de kan halen voor de jeugd. Het is voor mij meer dan een spelletje. Ik neem dus mijn tijd om alle partijen in Menen grondig te bestuderen, alvorens ik de stap zet. In het Jeugdparlement is dat net zo. Daar moet je een fractie kiezen, die op zich geen link heeft met de echte politiek. Toch merk je dat mensen met dezelfde denkwijze elkaar ook daar terugvinden.”

“Ooit ga ik deelnemen aan de verkiezingen, maar het zullen de eerstvolgende niet zijn. Ik beëindig dit jaar mijn studies aan het VTI en ga verder studeren. Ik wil later graag aan de slag in de sociale sector en daarvoor moet ik nog enkele jaren studeren aan de VIVES. Studies en politiek combineren zou misschien net te veel van het goede zijn.”

(CL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.