Jasmine Schaek uit Ingelmunster verzamelt álles van Mickey Mouse

Jasmine in haar eigen Mickey Mouse-kamer, waarin er honderden zaken rond Mickey Mouse terug te vinden zijn. (Foto FODI) © (Foto FODI)
Redactie KW

Al tien jaar is Jasmine Schaek een grote Disneyfan en vooral dan van Mickey Mouse. Jasmine bezit al een gigantische verzameling, waarvan een groot deel te bewonderen is in een aparte Mickey Mouse-kamer. Jasmine hoopt nog één iets op de kop te kunnen tikken.

Jasmine Schaek (51) woont in de Anzegemse Route 9, een zijstraat van de Kortrijkstraat. Ze is de partner van Stany Schamp uit Gavere en mama van zoon Jelle (27), die samen met zijn partner Shana in Izegem woont. Jasmine werkt als oppas bij een gastgezin. Jasmine kreeg de smaak als Micky Mouse-fan te pakken toen zoon Jelle zijn plechtige communie deed.

“Samen met vrienden – die ook een zoon hadden met dezelfde leeftijd als Jelle – brachten we een bezoek aan Disneyland. Daar werd ik pas goed door de microbe gebeten. In het begin bleven de aankopen beperkt. Het is echter pas een zevental jaar geleden dat ik écht ben begonnen met mijn verzameling”, glimlacht Jasmine, die de voorbije jaren maar enkele keren naar Disneyland op vakantie trok. “Ik hou vooral van het sprookjespark in Disneyland”, verklapt ze.

Jasmine heeft haar hart verloren aan Mickey Mouse en niet aan Minnie Mouse. De reden ? “Minnie is een vrouwtje, Mickey een mannetje en ik ben een vrouwtje hé. Dat past beter samen”, lacht ze, waarna ze begon met het tonen van haar collectie.

1001 dingen

“Ik bezit 1001 dingen over Mickey Mouse. Glazen, tassen, ondertassen, badhanddoeken, valiezen, beelden, wekkers, een glazenkast, een verzorgingskast, knuffelbeertjes, placemats, keukengerief, een flessenopener, een broodrooster waaruit een Disneysong komt wanneer het brood klaar is, enz. Ik vond veel terug op rommelmarkten. Mijn partner Stany is in het bezit van een indrukwekkende verzameling van Rodenbach. We trekken er vaak samen op uit naar rommelmarkten. Terwijl Stany op zoek gaat naar zeldzaamheden rond Rodenbach die hij nog niet in zijn bezit heeft, kijk ik rond of ik al dan niet iets kan op de kop tikken rond Mickey Mouse.”

“Ik heb al veel in mijn bezit, maar dikwijls wel eens geluk dat ik toch op iets bots waardoor mijn dag heel geslaagd is. Ik vind ook wel eens spullen terug op tweedehandssites. Kinderen worden groter, zijn geen fan meer en dus verkopen ouders of andere gezinsleden die spullen. Persoonlijk geef ik niet veel geld voor dergelijke merchandising en dat vragen de meeste mensen ook niet. Sommige zijn blij dat het verkocht is en dat het dan nog in handen komt van een Mickey Mouse-fanaat.”

Servies Guy Degrenne

Jasmine bezit ook merchandising, waarvan je er niet veel zal aantreffen. “Ik heb een schommelpaard”, lacht ze. “Ik vond dat heel toevallig en dat blijkt wel iets uniek te zijn. Ik heb ook drie mooie kaders van de kunstenaar Jie Gantofta Sweden gekocht. Een mevrouw verkocht deze kaders. Mickey Mouse zit erin verweven. Ik vind het decoratief. Het kreeg direct een plaatsje in mijn Mickey Mouse-kamer. Inderdaad, sinds ik hier woon heb ik een Mickey Mouse-kamer geïnstalleerd, waarin mijn verzameling veel beter tot zijn recht komt. Is mijn metekind Lotte hier, dan slaapt zij als een roosje in deze kamer. Hopelijk komen mijn eigen kleinkinderen later ook graag naar mijn Mickey Mouse-kamer. Maar niet alles staat hier hoor. In mijn woonkamer of keuken vind je ook Mickey Mouse-merchandising terug, zoals een koffiekan, een glazenset, een kadertje met een foto erin, enz.”

“Disneyland is een plek waar je ook als volwassene je zorgen eens kan vergeten”

Jasmine heeft al veel, maar zeker nog niet alles van Mickey Mouse. “Ik ben nog op zoek naar het servies dat Guy Degrenne ooit maakte voor Disneyland. Ik heb wel al glazen en tassen, maar dat servies vind ik niet terug. Ik informeerde al en kreeg te horen dat het niet meer in productie is. Ik denk dat ik een beetje te laat ben begonnen met mijn verzameling, maar ja… ik blijf toch zoeken naar een dergelijk servies.”

Bezoekt Jasmine binnenkort nog eens Disneyland Parijs ? “Dat is mogelijk, maar niet zeker. Disneyland is een plek waar je ook als volwassene je zorgen eens kan vergeten. Het is pure fantasie, het kind-zijn komt weer naar boven. Mickey Mouse is een van de meest bekende figuren, samen met zijn hond Pluto en al zijn andere vrienden.” Of er veel Mickey Mouse-fans bestaan ? “Ik denk het wel. Eén iemand dat ik zeker weet is Laura, de dochter van Chris Van Tongelen van De Romeo’s. Ik lees de boekskes hé”, besluit Jasmine met een glimlach. (Patrick D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier