Jarige Struise Brouwers ruilen beershop in provinciehoofdstad voor pand in landelijk dorp: “Op dieet om ons te redden van de ondergang”

© TP
Redactie KW

De Struise Brouwers bestaan twintig jaar, maar dit verjaardagsfeest werd bijna niet gehaald. Corona dwong de brouwers tot het sluiten van de winkel in Brugge en digitale takeaway. Struise kruipt nu uit het dal en kan zich weer een beershop veroorloven. Dichter bij huis én groter. Naast de eigen creaties is er plaats voor meer dan 500 bieren van collega’s. “Ze passeerden ons keelgat en genieten onze goedkeuring, anders zouden ze hier niet staan.”

“We moesten op dieet om onszelf te redden van de ondergang”, stelt Urbain Coutteau. Hij is een van de stichtende Struise Brouwers, die in een normaal jaar de helft van hun wereldvermaarde bieren brouwen voor export. “Maar vorig jaar viel in amper zes weken alle export weg buiten én binnen Europa. Zo halveerde onze omzet.”

De brouwers uit Oostvleteren plooiden zich terug op hun “achtertuin”. “Dat is de Belgische en Nederlandse markt. We zagen ons genoodzaakt om onze winkel in hartje Brugge na negen jaar op te geven en te laten evolueren naar een webshop. Ons bier werd letterlijk aan de man gebracht via een koerierdienst.”

500 soorten bier

In dit jubileumjaar klimt Struise mondjesmaat naar 62,5% van hun normaal niveau. De brouwerij kan zich opnieuw een ‘fysieke’ winkel veroorloven. Niet in de provinciehoofdstad, maar in het landelijke Woesten. Het pand van de voormalige buurtwinkel ’t Ameeltje bleek goedkoper en groter. “In Brugge hadden we slechts 40 vierkante meter, in Woesten 350. Dat laat ons toe om naast onze eigen bieren zo’n 500 bieren van collega’s aan te bieden. Ik denk dat we de enige brouwerij zijn in Europa, die hun collega’s in die mate ondersteunt”, aldus Urbain. “Alle bieren in de shop passeerden ons keelgat en genieten onze goedkeuring, anders zouden ze hier niet staan.”

‘Alleen bieren van hoogstaande kwaliteit, zowel van Belgische origine als Europa, zelfs wereldpareltjes’, luidt het bord boven de shop. ‘Indien nodig, versturen wij uw bestelling de wereld rond in minder dan 80 uur.’

Nieuwe winterbar

Dankzij de ligging aan de N8 op vijf kilometer van de brouwerij stoppen ook veel bierliefhebbers na hun brouwerijbezoek om een voorraad mee te nemen naar huis. In de winkel zit ook een proeflokaal met tien bieren op tap, dat elk weekend open is. Al behoudt Struise de echte beleving in de brouwerij zelf. Getuige een nieuwe winterbar, die daar volgende week de deuren opent.

Onder de vleugels van Urbain, die net 60 werd, wordt de nieuwe generatie klaargestoomd met Dion Vandeweghe, Bart Vanpoucke en Tom, de zoon van Urbain. Aan de filosofie wordt niet geraakt. “We blijven een kleine duurzame brouwerij met speciale bieren als aparte smaakbommen buiten de eenheidsworst”, vertelt Urbain.

“Door onze recente herstructurering zijn we meer flexibel geworden en dat zal renderen, op termijn. Nu bevinden we ons nog in woelig vaarwater. Als we zo mógen verder werken, kunnen we het zakencijfer opkrikken richting 75% en volgend jaar opnieuw ons normaal niveau halen. Dat is de hoop.”

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier