“Jarig op oudejaarsavond of Nieuwjaarsdag? Best fijn!”

Redactie KW

om samen met familie en vrienden stil te staan bij wat was en wat komt, te vieren en te genieten. Maar wat als je jarig bent op de laatste of eerste dag van het jaar? Wij vroegen het aan vier ervaringsdeskundigen. “Als kind stond je daar niet echt bij stil, al kreeg je natuurlijk wel extra cadeautjes.”

Alex Balcaen, 40 op 31 december: “Er gewoon zijn op dat feest, was al belangrijk voor mij”

Voor Alex Balcaen is 31 december elk jaar een dubbele feestdag. “Ik vier mijn verjaardag met de hele familie.”

Alex Balcaen is sinds zes jaar zaakvoerder van Antiek Notre Dame aan de Onze-Lieve-Vrouwestraat. Op zondag 31 december viert hij zijn 40ste verjaardag. “Ik heb vooral goede herinneringen aan de oudejaarsfeesten bij mijn oma vroeger. Het dubbelfeest – verjaren én oudjaar vieren – was altijd heel aangenaam, onder de kerstboom in de woonkamer van haar boerderij. Mijn zussen, neefjes, nichtjes,… De hele familie tekende present. Ik herinner me dat we soms wel met 30 man waren”, vertelt hij. “Oma kookt dan altijd heerlijke dingen, een echte feestmaaltijd. Geloof me, echt dik in orde. Het lekkerste vond ik natuurlijk het dessert: zelfgemaakte platte kaas. Die verjaardagsfeesten zullen me altijd bijblijven.”

© TV

Bij de familie Balcaen was oudjaar sowieso een feestgelegenheid. “De kinderen mochten dan altijd uitzonderlijk laat opblijven, soms vechtend tegen de slaap (lacht). Als ik eerlijk ben moet ik wel toegeven dat ik vroeger vond dat er misschien niet genoeg aandacht was voor mijn verjaardag, maar een groot probleem is dat niet. Dat iedereen er was om samen oud naar nieuw te vieren was voor mij genoeg. Cadeautjes krijgen wij enkel met Kerstmis. Al kreeg ik uiteraard wel geschenkjes voor mijn verjaardag. Toen ik ouder werd, veranderde speelgoed in een goede fles champagne”, knipoogt Alex. “De familietraditie zet zich nu verder bij mij moeder. Mijn verjaardag blijft dus een dubbele, mooie feestdag.” (PVH)

Ruben Mayeur, 37 op 31 december “In de voormiddag verjaardag, ‘s avonds oudejaar vieren”

31 december 1980, de kleine Ruben Mayeur laat zijn eerste kreetjes horen. Zondag viert hij zijn 37ste verjaardag. “Ik was altijd de jongste van de klas”, lacht hij.

“Oudejaar is zeker een speciale datum om te verjaren. Een beetje uniek zelfs. Veel mensen zijn vaak verrast als ze het vernemen. Ik was vroeger altijd de jongste van de klas. Het voelt wel nooit echt aan als een verjaardag op de dag zelf, meer als een ‘gewone’ feestdag”, vertelt Ruben. “Bij ons is het nooit een traditie geweest om ook op Nieuwjaar geschenken te krijgen of te geven. Kerst en mijn verjaardag wordt door mijn familie altijd netjes gescheiden gehouden. Het gebeurt wel dat je dan een iets grotere cadeau krijgt voor beide momenten. Ik weet wel nog dat een van de laatste grote cadeaus een voetbaltafel was.”

© JVGK

“Als kind was het voor mij de dag waarop je in de voormiddag je geschenkjes kreeg, gevolgd door een feestelijke avond met de familie en waar je mocht opblijven tot iets na middernacht. Maar op dat uur dacht niemand nog aan je verjaardag. Als jongere vond ik het al lang niet erg meer dat de verjaardag daardoor wat in de schaduw stond. Ik ging niet vaak uit, meestal een feestje bij vrienden waar heroïsche spelletjes Risk uiteraard niet mochten ontbreken. Met vrienden spreek ik graag af voor het betere gezelschapsspel, wel altijd tussen pot en pint (lacht). Oudejaarsavond zelf vieren we dit jaar bij goede vrienden van mijn vriendin in Vlaams-Brabant. (PVH)

Laetitia Cambien, 27 op 1 januari: “Droom ervan om eens in het buitenland af te tellen”

Laetitia Cambien viert op 1 januari haar 27ste verjaardag. “Het leuke was dat mijn verjaardagsfeestje vroeger altijd in de vakantie viel.”

“Als kind stond ik niet echt stil bij die datum, het was gewoon zo.” Voor Laetitia Cambien geeft 1 januari elk jaar een dubbele reden tot vieren. “Als ik er nu op terugkijk, is het eigenlijk wel een beetje speciaal. Mijn geboorte was voorzien op 28 december, ik ben dus wel blij dat ik een paar dagen gewacht heb”, glimlacht ze. “Voor mijn oma was mijn geboorte heel fijn: ik was de eerste kleindochter, na acht kleinzonen. En dan nog op zo’n dag!”

© EDB

Bij Nieuwjaarsdag hoort natuurlijk een voor te lezen nieuwjaarsbrief. “Dat deed ik dat niet zo graag. Het was wel altijd leuk dat mijn verjaardagsfeestje tijdens de kerstvakantie kon georganiseerd worden. Dat mijn broer en zus een ‘eigen’ dag hadden voor hun verjaardag, maakte me wel een beetje jaloers. Maar langs de andere kant, ik als tiener al snel wat langer uitgaan om het goed te vieren.” Dit jaar viert Laetitia oudjaar met haar partner Matthias Capoen en enkele vrienden, op Nieuwjaarsdag staat een familiebezoek gepland. “Ik droom ervan om ook eens in het buitenland te kunnen aftellen. Wie weet krijg ik zo’n tripje als verjaardagscadeau”, knipoogt ze. (EDB)

Elisa Herman, 27 op 1 januari: “Eerst verjaardagswensen, dan een gelukkig nieuwjaar”

Op 1 januari 2018 viert de Heulse Elisa Herman haar 27ste verjaardag. “Het toeval wil dat mijn zoontje Lucien net dan ook 8 maanden wordt”, glimlacht ze. “Ook hij is geboren op een feestdag, 1 mei.”

De ‘nadelen’ van verjaren op een dag als Nieuwjaar ondervind je volgens Elisa pas als je ouder wordt. “Vaak krijg je een groot cadeau, dat zowel geldt voor je verjaardag als voor de start van het nieuwe jaar. Er valt als het ware een moment weg. Gelukkig lost mijn mémé dat altijd goed op met twee taarten (lacht). Als kind kon ik wel nooit op de dag zelf een feestje geven voor mijn klasgenoten. Januari is ook een drukke maand, vaak komt het er gewoon helemaal niet meer van. Ik neem me wel voor om op mijn 30ste verjaardag een groot feest te geven. Óp 1 januari!”

© EDB

Samen met haar Amaury Ameel en enkele vrienden zet Elisa het nieuwe jaar in Calavera in Wevelgem. “Eerst gezellig eten, daarna stevig feesten. Mijn vriend weet trouwens al hij mij om middernacht eerst een gelukkige verjaardag moet wensen en pas dan een gelukkig nieuwjaar”, besluit ze lachend. (EDB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.