Janne en Maxime organiseren een tweede ‘Maïsterplan’ in Damme

Maxime Vermetten en Janne Vanderyse met hond Storm (Foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Janne Vanderyse en Maxime Vermetten zijn druk bezig met de voorbereidingen om vanaf 13 juli opnieuw het maisdoolhof te openen bij hun boerderij langs de Zuiddijk in Damme. “Dankzij een hoogtechnologische zaaimachine kunnen we een nog complexer en verfijnder labyrint aanleggen.”

Vorige zomer pakte Janne Vanderyse, samen met haar man Maxime Vermetten, voor het eerst uit met een maisdoolhof. Op die manier zette ze een traditie verder die haar ouders vanaf eind de jaren 90 hadden ingezet. Na vier succesvolle edities hielden ze het voor bekeken. Voor Janne was en is het jeugdsentiment. “Zestien jaar nadat mijn ouders ermee ophielden opnieuw een maïsdoolhof voorzien, was voor ons zeker een geslaagde ervaring. Er kwamen mensen terug die hier zoveel jaren geleden al waren. Toen als kind, nu soms met hun eigen kinderen”, vertelt Janne.

“Dit overtuigde ons om dit jaar een nieuwe editie van het maisdoolhof, opnieuw onder de noemer Maïsterplan, te organiseren. Natuurlijk zijn we nog niet honderd procent zeker dat we het zullen openen voor het publiek, gezien de coronacrisis. Maar we hebben er goede hoop op en konden en wilden niet langer wachten met de voorbereiding”, klinkt het bij Janne en Maxime.

“En indien nodig zullen we ons ook wel zo kunnen organiseren dat de social distancing gerespecteerd wordt. Dit zouden we doen door de hoeveelheid volk aanwezig in het doolhof te monitoren.”

Vernieuwingen

Het concept blijft grotendeels ongewijzigd: een doolhof met gangen doorheen de mais met pal in het midden de finale uitkomst waar een zomerse bar met frisse drankjes en lekkere hapjes staat opgesteld. Toch komen er ook een aantal vernieuwingen. “Dankzij een hoogtechnologische zaaimachine met gps hebben we een nog complexer en verfijnder labyrint kunnen inzaaien. We zijn naar het bedrijf Homburg Belgium gestapt en hebben gevraagd of ze in staat waren om zo’n complexe figuur uit te werken en ze zagen dat helemaal zitten. Voor ons als landbouwers is het alvast bijzonder boeiend om deze nieuwe technologie te kunnen uittesten”, stelt Janne.

“Net zoals vorig jaar gaan we daarbij uit van de zevenster van Damme, zeker nu 400 jaar stadsomwalling wordt gevierd. In tegenstelling tot vorig jaar gaat het nu niet om een vereenvoudigde versie van het plan. Er zal dus een grote buitenster te zien zijn, gevolgd door een reeks kleinere sterren helemaal tot in het centrum van het doolhof. Ook nieuw is dat we nu drie niveaus qua moeilijkheidsgraad hebben uitgewerkt”, legt het koppel uit.

Janne Vanderyse en Maxime Vermetten zijn met hun project genomineerd voor de ‘newbie award 2020’ voor innovatieve landbouw. Alle info over Maïsterplan en de newbie award via de facebookpagina Maïsterplan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier