Janko Geerts uit De Panne is ereburger van het Slowaakse Hlohovec

Johan Degrieck, Janko Geerts en Eric Moerman van de Vrienden van Hlohovec. © MVO
Redactie KW

De burgemeester en de kersverse ambassadeur van de Slowaakse stad Hlohovec, die al 37 jaar verbroederd is met De Panne, verrasten Pannenaar Johan Geerts (79) tijdens een officiële plechtigheid. Hij werd benoemd tot ereburger van hun stad.

Toen Burgemeester Miro Kollar en ambassadeur Peter Kormuth naar De Panne kwamen om het nieuwe gemeentebestuur te ontmoeten, zetten ze meteen ook de nietsvermoedende ‘Janko’ Geerts in de bloemetjes. Hij ontving een plaket voor zijn ereburgerschap van het Slovaakse Hlohovec. Dat gebeurde tijdens een plechtigheid in aanwezigheid van burgemeester Bram Degrieck, schepenen Wim Janssens en Nicolas Luyssen en een aantal Vrienden van Hlohovec.

Vrienden van Hlohovec

Janko legt uit hoe die hechte vriendschapsband met de jumelagestad is ontstaan: “Bij de bevrijding in WO II door de Engelsen en de Canadezen was er ook een peloton Tsjecho-Slovaken. Een 40-tal van hen is toen gesneuveld en werd begraven op het militaire kerkhof aan de Kromfortstraat. Sedert de jaren ’70 werd er elk jaar een herdenkingsplechtigheid gehouden met ambassadeurs van de Oostbloklanden. Deze ceremonies hebben ertoe geleid dat er in 1981 een vriendschapsverdrag werd ondertekend tussen de gemeente De Panne en de stad Hlohovec. Nog onder het communistische bewind waren er uitwisselingen tussen de schoolklassen in beide landen. Toen ik nog directeur was in de gemeentelijke basisschool van Adinkerke gingen we al met de kinderen op sneeuwklassen naar Slowakije. Toen Johan Degrieck burgemeester werd, hebben we de vereniging De vrienden van Hlohovec opgericht. Johan, de vader van onze nieuwe burgemeester Bram Degrieck, is nog altijd bestuurslid, Eric Moerman is secretaris en ik ben voorzitter.”

Slowakofanaat

Janko heeft intussen een stevige reputatie als ‘Slowakofanaat’. Zijn passie en liefde voor dat land en de mensen is zo groot dat hij zelfs zijn eigen tuinhuis heeft beschilderd met typische Slowaakse motieven. “Om de twee jaar ontvangt De Panne een Slowaakse delegatie, het andere jaar worden wij daar ontvangen,” zegt Janko. “In de loop der jaren hebben wij prachtige kastelen bezocht, klassieke concerten, zang- en folklorevoorstellingen meegemaakt en nog veel meer. Wanneer de Slowaken naar België kwamen, namen we ze mee naar steden zoals Brugge, Gent en Ieper, het Europees Parlement en het domein Raversijde. Ook op cultureel vlak hebben we allerlei initiatieven op poten gezet. Slowakije is een land dat vooruit gaat. Wie met deze internationale vriendenkring wil kennismaken en meereizen mag met ons contact opnemen.”

(Myriam Van den Putte)

Info: Johan Geerts: 058 41 44 72, johan.degrieck@telenet.be of eric_moerman@telenet.be en schepen voor Externe Relaties Cindy Verbrugge (cindy.verbrugge@depanne.be)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier