Jani weet dat ook wel: er is een leven vóór en ná corona

Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Frank Buyse (60) zit óók thuis, maar gaat elke dag op zoek naar wat zon in donkere coronatijden. En deelt die graag. Wat hoop en humor, elke dag een vitamientje.

Ze zeggen. Ze zeggen dat we allen straks een leven vóór en een léven na de coronacrisis zullen hebben. Zoals met de kapsels in de Flair: vóór (ouderwets en flets) en ná (fris en hip). Maar we mogen niet meer gekapseld worden, op ons hoofd is er geen vóór en ná, is er alleen een ‘sedert’ (langer en langer).

Dan krijgt ons leven eerder een make over zoals Jani Kazaltzis elke keer weer in het televisieprogramma Zo Man, Zo Vrouw klaarspeelt. Net zoals de Jani ons er veel beter doet uitzien dankzij een hoop nieuwe kleren aan ons lijf, zal ons leven er véél beter uitzien na een week of acht lockdown.

Kijk maar.

VOOR DE LOCKDOWN

De afwas die niet in de afwasmachine kan moet meteen worden afgewerkt. Want zo vuil op het aanrecht laten staan, is geen zicht. En als er mensen binnenkomen…?

NA DE LOCKDOWN

Alle klusjes (en daar reken ik ook licht huishoudelijk werk bij) worden gespreid. Want we leerden welk een luxe tijd is. Die afwas kan ook wel binnen een paar uren…. Zelfs als er weer mensen binnen mogen. Héérlijk…

Jani Kazaltsis.
Jani Kazaltsis.© VIER

VOOR

Gekibbel op vrijdagavond en/of zaterdagavond op weg naar een etentje bij vrienden.

‘Ben jij BOB…?’

‘Neen, jouw beurt…’

‘Maar ik vergat mijn bril en ben nachtblind, ik kan echt niet terugrijden…’

‘Je vergeet altijd je bril, nu moet ik wel…’

NA

Op vrijdagavond en zaterdagavond, allebei in de zetel.

“Zoetje, ook nog een glas rode wijn?”

“Wacht, die fles is op. Ik haal een tweede. Die Italiaanse…?”

VOOR

Gekibbel op zondag. Koers op televisie ‘s namiddags stoort mevrouw bij het lezen van haar boek. En ‘je kijkt ‘s avonds toch niet naar diene voetbal als het Blind Getrouwd is…?!’

NA

Ik weet nu dat er een leven bestaat zonder koers. Adrie van der Poel wint toch weer, ik lees ook een boek. Een aanrader nog wel van mevrouw maar daar vertel ik later nog wel over. En wat kan mij Club Brugge-Anderlecht schelen…? Ik kan véél bijleren van Sonny, hoe lief en begrijpend hij is bij zijn Laura. Een voor-beeld…. Ann kijkt gelukzalig. Wat een geweldige zondagen staan ons te wachten.

VOOR

Vonden we heel veel onbelangrijke zaken belangrijk.

NA

We weten nu dat ze onbelangrijk zijn. Hoezee!

VOOR

Vonden we heel veel belangrijke zaken onbelangrijk.

NA

We weten nu dat ze wél belangrijk zijn. Hoera!

Een véél beter leven. Maak maar eens de oefening. Maar knip misschien dan toch ook eens zelf je haar.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.