Jana Syoen (22) is preventiewerker: “Positieve boodschap is welkom nu”

© BC

Jana Syoen werkte mee het project Generatie Rookvrij uit van de gemeente Koekelare. Als preventiewerker bij Logo Brugge-Oostende helpt ze nog meerdere gemeenten in de uitwerking van hun gezondheidsprojecten.

Jana Syoen (22) woont bij haar ouders op De Mokker. Vorig jaar in september studeerde ze af in de opleiding Toegepaste Gezondheidswetenschappen aan de Howest in Brugge. “Dat is een relatief nieuwe bacheloropleiding. Met dit diploma kun je bijvoorbeeld aan de slag als gezondheidscoach of als projectwerker die gezondheidsacties uitwerkt.”

En het is die laatste job die Jana nu uitoefent bij Logo Brugge-Oostende vzw. Logo staat voor Lokaal GezonheidsOverleg en ondersteunt lokale organisaties zodat zij bij hun publiek een gezonde leefstijl kunnen promoten. Men gebruikt hiervoor methodieken en projecten die wetenschappelijk onderbouwd zijn.

Generatie Rookvrij

“Ik heb mijn stage gedaan bij de gemeente Koekelare. Daar mocht ik mee Generatie Rookvrij uitwerken, een project waarbij Logo je op weg helpt. Het doel is om een eerste rookvrije generatie te creëren waarin alle kinderen die geboren worden vanaf 2019 rookvrij kunnen opgroeien. Vorig jaar maakten we in Koekelare zo de speelpleinen en de scholen rookvrij. Onlangs zijn we een stapje verder gegaan en hebben we ook de jeugdverenigingen betrokken.”

Na haar stage kon Jana aan de slag als stafmedewerker lokale besturen bij Logo, vandaag is ze er preventiewerker. Een functie die zelf uitgewerkt heeft. “Logo ondersteunt gemeenten om een gezondheidsbeleid op te maken, naar gelang van waar ze hun accenten leggen in hun meerjarenplan: bewegen, geestelijke gezondheid,… Maar de gemeentes werken zelf projecten uit. Daarvoor kunnen ze een beroep doen op een preventiewerker.”

Jana is intergemeentelijk preventiewerker voor haar thuisgemeente Koekelare, Kortemark, Torhout, Beernem, Jabbeke, Oostkamp en Zedelgem. “Met Generatie Rookvrij starten we binnenkort ook in Torhout, volgend jaar volgen in Zedelgem, Jabbeke, Oostkamp en Beernem.”

Leuke spreuken

Een tweede project dat Jana mee hielp uitwerken in Koekelare en andere gemeenten was ‘Spreuken in het Straatbeeld’. “Tijdens de tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid kon je op etalages van handelaars en op de ramen van de openbare gebouwen deugddoende boodschappen lezen. In deze eenzame coronatijd kunnen we allemaal een positieve boodschap gebruiken. Ook voor de kerstperiode werken we een project uit met kerstkaartjes waarop een mooie boodschap staat.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier