Jana Bulcke krijgt kwaliteitslabel voor ambachtelijke hoeveproducten

Jana Bulcke poseert met enkele van haar bekroonde producten. Een ondernemende jonge vrouw met veel ideeën. (Foto LC)
Paul Bruneel

Ze is 24 en nog maar enkele maanden bezig met haar hoevewinkel, maar toch heeft Jana Bulcke uit Sint-Pieterskapelle al een kwaliteitslabel voor haar ambachtelijk ijs te pakken. En zeggen dat ze die opleiding ‘erbij nam’ in avondschool, tijdens haar hogere studies.

Voor haar zelfgemaakt ambachtelijk ijs en de nevenproducten werd Jana het kwaliteitslabel ‘100% West-Vlaams’ in de categorie hoeveproducenten toegekend. Dat label toont aan dat de producten authentiek en ambachtelijk gemaakt zijn, een band hebben met de streek en vooral onberispelijk zijn van kwaliteit. Aan het label en het concept wordt gewerkt door verschillende partners, zoals de provincie West-Vlaanderen, POM West-Vlaanderen, Inagro vzw en Unizo West-Vlaanderen.

Overname

Jana was meer dan aangenaam verrast, toen wij haar overvielen met de melding. “Echt? Ik weet het zelf nog niet, maar dat is uiteraard wel heel goed nieuws. Ik zie het als een erkenning voor wat ik doe en wees maar zeker: dat is heel wat. Ik probeer in al mijn producten een stukje van mezelf te leggen en maak alles klaar alsof het voor mezelf zou zijn.” Het is allemaal heel vlug gegaan voor haar: pas in december van vorig jaar stapte ze in het huwelijksbootje met Guus Strubbe, twee maanden later namen ze de boerderij, het Kapelleweidehof, over van de ouders van Jana.

Lockdown

Naast het vele werk in de koeienstal slaagt Jana er wonderwel in om ook haar zuivelwinkel op een voortreffelijke manier te runnen. “Na de lockdown zijn wij gestart met de hoevewinkel, met aanpalend een klein zaaltje en een zonneterras, en het loopt eigenlijk wel heel goed”, zegt Jana. Ze is bachelor in de agro- en biotechnologie met de afstudeerrichting landbouw, en tijdens haar studies voelde ze de drang om nog iets bij te leren. “De studies vlotten goed en ik had nog wat vrije tijd over en daarom besloot ik, aangezien ik zelf graag ijs eet, via avondschool een cursus ambachtelijk ijs maken te volgen. Er komt eigenlijk wel heel wat bij kijken, maar ik deed het graag en had toen al de bedoeling om mijn ijskennis later te benutten en dat is nu gebeurd”, lacht ze.

Twintig soorten

Het assortiment dat Jana aanbiedt, is enorm. Maar dat schrikt haar niet af, integendeel: “Ik vind: als je iets doet, moet je het ook goed doen. Ik kon gewoon beginnen met de traditionele smaken zoals vanille, mokka en chocolade, maar dat heb ik niet gedaan. Ik heb vandaag twintig soorten ijs, met uiteraard de traditionele smaken, maar ook aardbei, framboos, banaan, speculoos en dame blanche om er maar enkele op te noemen. Ik weet dat een literdoos voor sommige mensen te veel is en daarom maak ik ook porties voor één persoon en meeneemijscoupes. Ik experimenteer ook graag eens: een tijdje geleden heb ik het ijsje met koffiesmaak gelanceerd. Ik zie wel wat het wordt, want ik luister graag naar de reacties van de mensen”, zegt ze.

Buitenbeentje

Naast ijs en ijstaarten maakt Jana ook pudding en yoghurt, en ook daarin is ze een buitenbeentje. “Het kan eens speciaal zijn, maar een ambachtelijk gemaakte pudding met een speculooskoekje kan smaken, hé. Een ander succesnummer is de duo-pudding, voor mensen die niet goed weten wat te kiezen. En dan is er nog de volle yoghurt, met unieke fruitcombinaties zoals appel en kiwi of cactus en limoen”, besluit Jana het overzicht van haar aanbod.

Het Kapelleweidehof is in de winter open op zaterdag van 11 tot 17 uur en is gelegen in de Diksmuidestraat 110 in Sint-Pieterskapelle. Bellen kan op 0476 45 66 27.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier