Jan Ypermanziekenhuis neemt virtual reality-brillen in gebruik

Voorzitter Rotary Club Ieper Luk Ghekiere en Rotary-leden overhandigden de VR-brillen. Verpleegkundig diensthoofd Koen De Ridder (vooraan op foto) demonstreerde de werking van de VR-brillen. © Foto EG
Redactie KW

Met de steun van Rotary Club Ieper heeft het Jan Ypermanziekenhuis twee virtual reality-brillen in gebruik genomen. De brillen verminderen de angst en pijn van patiënten.

“Het gaat om twee virtual reality-brillen met technologie van het Belgische bedrijf Oncomfort”, legt verpleegkundig diensthoofd Koen De Ridder uit. “De patiënt krijgt beelden te zien die hem rustiger maken en afleiden. De beelden worden gecombineerd met een stem die de patiënt begeleidt.”

Geslaagde tests

“Afhankelijk van de patiënt en waarvoor hij in het ziekenhuis is, bepaalt het toestel de meest geschikte beelden. Denk maar aan een onderwaterreis, de natuur, de ruimte…”, gaat Koen verder. “Voor kinderen zijn er ook eenvoudige spelletjes. De gesproken teksten zijn beschikbaar in acht talen. De werking van de bril wordt gestaafd door wetenschappelijk onderzoek en is gebaseerd op een vorm van klinische hypnose.”

“We deden intussen al succesvolle tests met een kind dat verzorgd werd voor een brandwonde. Ook deden we een test met een oudere patiënt die wondverzorging kreeg. De VR-bril zorgt ervoor dat er minder medicatie nodig is, waardoor men ook vlotter herstelt. Wanneer een patiënt niet volledig onder narcose moet voor een ingreep kan een VR-bril ook voor extra afleiding en comfort zorgen. De bril zal op onze spoedafdeling worden gebruikt om de angst en onrust bij patiënten te verminderen”, besluit Koen De Ridder. De VR-brillen werden in het operatiekwartier overhandigd, waarbij de werking werd verduidelijkt. (EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier