Jan Tyberghien en Liselot Henderyckx werken nieuw project ‘Kunstflits’ uit

Jan Tyberghien en Liselot Henderyckx. © FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Tijdens het kermisweekend 2019 werd de tiende editie van Kunstblik gehouden in Ingelmunster. Net zoals de negen voorbije edities was ook deze jubileumeditie een groot succes. Bezieler Jan Tyberghien besloot op het hoogtepunt ermee te stoppen. Samen met Liselot Henderyckx werkt hij nu Kunstflits uit of een kunstexpo op een unieke locatie.

Wie in de voorbije tien jaar tijdens het laatste weekend van september naar de kermis kwam, hield ook eens halt bij Kunstblik, dat met een tentoonstelling begon in zaal Middenstand en daarna op nog andere locaties kunst tentoon stelde, waaronder in ‘t JOC, gemeentehuis, Fami, ‘t Oud Stadhuis, Foto Pollie, Apotheek Seurinck… Het werd een jaarlijkse traditie die het publiek wist te smaken. De organisatie van Kunstblik nam echter telkens een volledig jaar in beslag en dat begon door te wegen binnen het beperkt comité. Vorig jaar – net voor Kunstblik 2019 – liet bezieler Jan Tyberghien al blijken dat het de laatste editie zou worden, maar toen mochten we dat nieuws nog niet publiceren. Jan wilde immers ook van deze editie een pareltje maken. Na Kunstblik 2019 viel het doek over deze jaarlijkse organisatie.

Jan kijkt positief terug op de voorbije uitgaven. “We beleefden tien mooie edities, met telkens een grote opkomst. We kregen veel waardering. We streefden ook telkens naar een kwalitatieve expo. We bereikten met Kunstblik ons hoogtepunt. Nu was de tijd aangebroken om andere horizonten te verkennen.”

Nieuw hoofdstuk

Liselot knikt en vult aan: “We stoppen op ons hoogtepunt. Het is tijd voor iets anders, een nieuw hoofdstuk. Kunstblik wordt Kunstflits, gedragen door Jan en ik. We gaan op verschillende locaties kunst voorstellen. We binden ons niet meer vast op het kermisweekend. We willen niet meer met een deadline zitten. We pinnen ons ook niet meer vast op enkel Ingelmunster. We zien het ruimer en gaan over de gemeentegrenzen heen. We gaan ook gastkunstenaars zoeken.”

Jan Tyberghien: “Kunstblik vond plaats op minstens vijf locaties en met een massa kunstenaars. Wil je selecteren om kwalitatieve kunst te brengen, dan is dat niet gemakkelijk. Je moet ook iedereen de juiste plek geven. We wilden telkens alles vlotjes laten verlopen en een goed georganiseerde tentoonstelling brengen. Het vergde inderdaad één jaar voorbereiding. Dat wilden we nu niet meer doen. Ook naar verantwoordelijkheid toe. Als je op vijf locaties tentoon stelt, dan ben je ook verantwoordelijk voor die vijf locaties en moet je alles in het oog houden. Dat moest dus veranderen.”

We streven naar een wisselwerking tussen een exclusieve locatie en kunst

Jan en Liselot zijn de stuwende krachten achter Kunstflits. “We hebben al concrete plannen, maar we weten niet of ze al gerealiseerd kunnen worden door corona. Eén iets staat vast: Kunstflits valt niet meer samen met de kermis van eind september, want het verrassingseffect was weg. We laten de mensen van kunst genieten op een unieke locatie.”

“We zorgen voor een mix van locatie en kunst. We laten de mensen komen naar een locatie die ze misschien zelf nog nooit hebben ontdekt. We streven naar een wisselwerking tussen een exclusieve locatie en kunst”, stipt Jan aan, die benadrukt dat ze dankbaar zijn omdat het gemeentebestuur altijd Kunstblik ten volle steunde. Ze zijn ook niet van plan om Ingelmunster te verlaten. Ze blijven een plaatselijke culturele vereniging. “We blijven Ingelmunster een kunstprik geven”, knipoogt hij.

Wachten op groen licht

Het kunstminnende duo denkt niet dat Kunstflits nog in 2020 in actie zal schieten. “Door de corona hé”, zucht Liselot. “Gelukkig dat we eind september geen nieuwe editie van Kunstblik organiseerden of alles was al verloren werk geweest.”

Van zodra er terug méér mag, gaan we Kunstflits voorbereiden. Het publiek zal het op tijd vernemen. We gaan in de toekomst ook meer virtuele stappen ondernemen. In de toekomst komt er een nieuwe website, misschien zelfs met een kunstwebshop erbij, een virtuele tentoonstelling, enz. Maar dat is nog allemaal toekomstmuziek. We wachten nu op groen licht en daarna volgt onze eerste Kunstflits op een unieke locatie.”

Ken jij ook een unieke locatie? Geef ze door aan jan.tyberghien@telenet.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier