Jan Mahieustraat in Roeselare krijgt flinke opwaardering

Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Roeselare maakt werkt van een aangenaam winkelcentrum. Daarom staan de komende periode enkele vernieuwingen op het programma. Zo krijgt de Jan Mahieustraat een opwaardering.

“De recente resultaten van de Stadsmonitor toonden aan dat de Roeselarenaar de horeca- en winkelvoorzieningen waardeert in onze Stad. Met 87 procent procent zijn we met de tevredenheid over het winkelaanbod zelfs koploper bij de Vlaamse centrumsteden! Dat willen we zo houden én zelfs nog verbeteren!”, aldus burgemeester Kris Declercq.

“Tel daarbij nog de commercekracht van onze ondernemers en de drive van de winkeliers om elke dag het beste van zichzelf te geven. Als som krijg je een formidabele winkelstad die ver buiten de stadsgrenzen op de kaart staat. Stad Roeselare blijft met haar Kernplan 2 verder fors investeren in shopping en beleving in het kernwinkelgebied, zowel voor de handelaars, inwoners als bezoekers.”

“We zorgen dat wie in Roeselare komt winkelen, een aangename beleving ervaart. Een veilig, proper, smaakvol centrum doet er écht toe. De handelaars uit de Jan Mahieustraat hebben ons de vraag gesteld om hun straat een volwaardige opwaardering te geven. Het is even door het stof bijten, maar het resultaat wordt magnifiek. De bereikbaarheidsadviseur van de stad staat hen met raad en daad bij voor en tijdens de werken.”

Gezellig wonen en winkelen

De inwoners en winkeliers krijgen in de toekomst een straat om van te snoepen. Eind april konden ze de plannen en ontwerpen al eens inkijken. “Het wordt één en al gezelligheid met aandacht voor groen, sfeer en comfortabel wandelen. Door te ontharden bevestigt de Stad haar ambities op vlak van een klimaatbewuste aanpak. Ook fietsenstalplaatsen, terrassen en nieuwe duurzame openbare ledverlichting krijgen hun plaats”, stelt schepen Griet Coppé.

100 procent toegankelijkheid

Aan de ene kant van de straat wordt de parkeerstrook weggenomen ten voordele van meer plaats en comfort voor de wandelaars. Op vlak van toegankelijkheid wordt de Jan Mahieustraat een pareltje.

“De straat wordt heraangelegd zonder borduren. Deze drempelloze aanleg over de volledige lengte van de straat, zorgt voor een betere toegankelijkheid. Zo zetten we hier een grote stap vooruit voor het comfort van rolstoelgebruikers, mensen met een kinderwagen, … .”, aldus schepen Griet Coppé.

Ook ondergronds wordt er vernieuwd

Vanaf midden september tot eind 2021 zullen nutsmaatschappijen aan het werk zijn om hun kabels en leidingen van elektriciteit, telecom en drinkwater te vernieuwen. Deze werken gebeuren in het voetpad en de parkeerzone. Het verkeer zal tijdens deze werken steeds door kunnen.

Vermoedelijk vanaf februari 2022 starten dan de rioleringswerken en de heraanleg van de Jan Mahieustraat, in het stuk van de Ooststraat tot aan de H. Consciencestraat. Er wordt onder meer een gescheiden rioolstelsel aangelegd, waardoor het vuil afvalwater gescheiden wordt van het proper regenwater. Het regenwater zal aangesloten worden op de koker van de Sint-Amandsbeek. De bestaande riolen doen verder hun werk als vuilwaterafvoer.

Tijdens deze werken zal de stad maatregelen nemen om de hinderlijke impact van de werken zo beperkt mogelijk te houden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.