https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Jan Loosveld uit Bellegem en kleindochter Lieze schrijven samen een boek tijdens corona

Jan Loosveld en kleindochter Lieze.©LUDO-OSTIJN Loo
Jan Loosveld en kleindochter Lieze.©LUDO-OSTIJN Loo
Redactie KW

Grootvader Jan Loosveld en kleindochter Lieze maakten samen het boek ‘Liezes lekkerste dromen’, een boek rond fantasieverhalen, dromen en recepten. “Lieze is een dromertje, houdt van bakken en lacht graag”, aldus Jan. Het is zijn tweede boek. “Ik wil met elk van mijn 5 kleinkinderen en boek schrijven.”

Half maart verschijnt ‘Liezes lekkerste dromen’, het tweede boek in de Seymour-reeks. “De naam van de reeks komt van Seymour Park, de naam van het complex waar we wonen”, vertelt Jan Loosveld (64). Hij was 20 jaar onderwijzer in vbs Bellegem, 7 jaar directeur van vbs Rodenburg in Marke en daarna 10 jaar onderwijsinspecteur. Nu is hij is ere-onderwijsinspecteur en wil graag met elk van zijn 5 kleinkinderen een boek schrijven.

“Elk boek is een verjaardagsgeschenk in het jaar waarin de kleinkinderen in het zesde leerjaar zitten.” Het eerste boek in 2019 was voor kleinkind Nane, nu 13, die samen met Jan het boek ‘De schat van Achilles’ maakte. “Het zijn twee verschillende boeken geworden die elk hun persoonlijkheid tonen”, zegt Jan, die door alle kleinkinderen grootva genoemd wordt. Hun oma Ann Potteau is grootmoe.

Nu was het de beurt aan Lieze (11) om samen met grootva Jan een boek te maken. Zij zit in het zesde leerjaar in de vrije basisschool in Bellegem. “Volgend jaar zou ik graag taal en cultuur volgen”, zegt Lieze, die lid is van de jongerentoneelvereniging Scherven en graag naar Chiro ’t Stratje in Bellegem trekt.

SPOKEN IN BELLEGEM BOS

In het boek is Lieze de hoofdrolspeelster. Seymour Park vormt zoals in het vorige boek de basis van het verhaal. “Haar wens was dus vrij duidelijk: ‘Grootva, ik wil een boek met fantasieverhalen en recepten’. Geen al te eenvoudige opdracht vond ik”, lacht Jan.

“Ik logeer ik bij mijn grootmoe en grootva in Seymour Park en daar krijg ik de opdracht om een gesloten box te openen vooraleer mijn ouders terugkomen van hun reis naar Madeira. Het is een echte ontsnapdoos en aartsmoeilijk, maar golden retriever Noa helpt mij”, verklapt Lieze.

“Zo maakt Lieze kennis met volksverhalen, sagen en legenden uit haar eigen streek en met verzonnen verhalen. Lieze maakte ook zelf de tekeningen in het boek, een leuke beleving”, aldus Jan die de rode draad maakte tussen de verhalen. “Er zit een verhaal bij over spoken in de moerassen bij Bellegembos en bij elk verhaal geef ik een receptje. Ik bak ook pannenkoeken”, vult Lieze aan.

Jan en Lieze begonnen aan het boek in de zomer van 2020. “Niet voor de hand liggend in coronatijden om dat allemaal samen te doen. We mailden wel veel en spraken via WhatsApp, dat schept een nog grotere band. Grootmoe Ann waakte over de spelling van onze teksten”, aldus nog Jan. Op het derde boekje is het nog even wachten. “Janne, ons derde kleinkind, zit nu in het eerste leerjaar en is de volgende in de rij.”

Het boekje is uitgegeven door Die Keure Printing en komt half maart uit. Het is geschikt voor lezers vanaf 9 jaar en kost 15 euro. Bestellen kan via de Facebookpagina liezeslekkerstedromen of via een mailtje naar loosveld.lieze@telenet.be . (Peter Van Herzeele)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten