Jan Lobbens is drie jaar voorzitter van de sportraad

Redactie KW

Twintig jaar geleden opende het nieuwe Waregemse zwembad ‘De Treffer’ de deuren in het gelijknamige sportcentrum aan de Meersstraat. Op een bijkomende sporthal is het evenwel nog altijd wachten. “Die is er meer dan nodig”, zegt Jan Lobbens, voorzitter van de sportraad. “Al lijkt het er op dat die er toch in de volgende legislatuur kan komen.”

Waregem sportstad. De burgemeester koppelt de twee graag aan elkaar en volgens Jan Lobbens (64), sedert drie jaar voorzitter van de sportraad, is dat ook meer dan terecht. Met deze geboren en getogen Waregemnaar, ook penningmeester en enthousiast tennisser bij Waregem Tennis, hebben we het niet alleen over sport, maar ook over een andere passie van hem: het Erdinger Weissbier. Beginnen doen we bij De Treffer.

Jan Lobbens: “We kunnen er niet omheen, maar met ION Basket, Damesvolley Waregem, de tafeltennisclub, de badmintonclub en de schoolsport zijn alle ruimtes in De Treffer op alle mogelijke tijdstippen volzet. De stad huurt trouwens nog extra lokalen en zalen in het VTI, het Heilig Hart College en het Jeugdcentrum om toch maar iedereen te kunnen bedienen die een zaalsport beoefent. Ondanks die extra lokalen is er nog altijd onvoldoende ruimte. Dat komt natuurlijk omdat enorm veel inwoners sporten, waardoor een tweede multifunctionele sporthal meer dan nodig is.”

Het leidt wel eens tot spanningen. De badmintonclub is er niet gelukkig mee dat de betere uren in De Treffer naar de basketbalclub gaan.

“Tja ik begrijp die frustratie ergens wel al vind ik het normaal dat het basket voorrang krijgt bij de verdeling van de zalen. De dames spelen in eerste en de heren in tweede nationale. Ploegen die zich willen handhaven op dat niveau hebben natuurlijk veel trainingsuren af te werken en het lijkt me toch normaal dat het basket dan een streepje voor heeft in de keuze van de uren. Nogmaals het hangt allemaal samen met het nijpende tekort aan ruimte dat er nu is.”

Ga je zelf wel eens naar De Treffer voor wat extra beweging?

“Ik zwem graag maar ik doe het te weinig. Als ik naar De Treffer ga is het in eerste instantie om een basketbalmatch bij te wonen of voor onze vergaderingen met de sportraad. Dan gaan we nadien nog met plezier iets drinken in de bar. Toch opmerkelijk hoe populair dat café wel is.”

De sportraad komt vooral in de media bij de huldiging van de verdienstelijke sporters. Wie is dé Waregemse sportfiguur voor jou?

“Dat is Franky Dury, onze laatste laureaat van sportverdienste. Ik denk dat zowat iedereen toch zal moeten toegeven dat hij de laatste twintig jaar ontzettend veel betekend heeft voor de voetbalsport in Waregem. Als trainer heeft hij in die periode voor enorme successen gezorgd bij Zulte Waregem. Dat is een grote prestatie voor een club uit een kleine stad. Nu staat hij de jongste tijd wat meer in het oog van de storm door de mindere resultaten, maar dat kan gebeuren. Of hij zou moeten opstappen? Laat me toe te passen voor die vraag.” (glimlacht)

Je bent in het bestuur van Waregem Tennis. Neemt dit een flinke hap van je tijd in beslag?

“Ik besteed er toch wel een uur of vier per week aan. Als speler op recreatief niveau teken ik nog altijd wekelijks present op WaregemSportCenter, maar ook als bestuurslid zet ik graag activiteiten op touw en zorg ik er mee voor dat de organisatie van de competitie vlekkeloos verloopt. We zijn de kleinste van de twee tennisclubs in de stad, maar tellen toch ook ongeveer 350 leden. Ze komen niet uitsluitend voor het tennis, want padel is ook bij ons aan een flinke opmars bezig.”

Beheerst sport je leven?

“Dat zou ik niet zeggen, maar ik leef toch wel sportief. Zo ga ik naast het tennis ook regelmatig fietsen samen met mijn vrouw, al is dat inmiddels wel elektrisch. Wandelen is een andere passie, al is dat voorlopig niet meer in Waregem. In onze eigen stad kennen we sedert corona inmiddels elke wegel die er maar te vinden is. Als we eens de benen willen strekken, is dat bij voorkeur aan zee of in de Westhoek.”

De voorzitter van de sportraad is lid van een bierclub die vooral het Duitse Erdinger Weissbier drinkt. Dat moet je toch eens uitleggen?

“De Waregem Erdinger Fanclub is door vier leden van de tennisclub opgericht na een bezoek aan de bierfeesten in Erding, een Duits stadje niet ver van München. Iedereen gaat daar in traditionele klederdracht naartoe: mannen in lederhosen, vrouwen in dirndl. Het was daar zo plezant dat we sedertdien een keer of drie per jaar een drinkactiviteit organiseren voor het goede doel en dan is er in hoofdzaak Erdinger te krijgen, een weissbier dat je in een halveliterglas drinkt. Voor de apres-skiparty in het jeugdcentrum lokken we toch telkens 300 fuifnummers en velen komen in traditionele klederdracht. Ambiance is dan verzekerd en dat voor het goede doel.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.