Jan Ide is dit jaar voorzitter van Kiwanis Tielt

Jan Ide is al twaalf jaar lid van Kiwanis Tielt. © (foto KeMa)
Redactie KW

In september 1974 werd Kiwanis Tielt opgericht, om een jaar later officieel van start te gaan. Dit werkingsjaar, dat nog loopt tot en met september, neemt Jan Ide, gewezen topman van Spano, het voorzitterschap op zich.

Zelf is hij al twaalf jaar lid van Kiwanis Tielt, maar dit werkingsjaar is hij dus voorzitter. “Ergens is het een beetje ‘van moeten’. Ieder lid wordt verwacht om ooit eens voorzitter te worden van de vereniging. De voorzitter van een werkingsjaar wordt altijd twee jaar op voorhand verkozen. Het zijn de leden die hun kandidaat nomineren. Dan is het een afvallingskoers tot één kandidaat de meerderheid van de stemmen heeft behaald”, vertelt Jan Ide.

Werken én genieten

“Als voorzitter organiseer je dan het werkingsjaar en leid je de groep. Daarbij krijg je hulp van een team die bestaat uit een secretaris, penningmeester, protocolmeester en meer. Eén van de taken van de voorzitter is het samenstellen van de verschillende commissies (expansie, fundraising, sociale commissie, cultuur, sport & ontspanning, reisweekend, City Trail run), want die vormen toch het kloppend hart van Kiwanis. De commissies fundraising, die zich bezighoudt met de praline-actie, en de City Trail Run zijn wel de zwaarste qua werk, organisatie en financiële middelen. De voorzitter volgt de werking van deze commissies en tracht zoveel mogelijk vergaderingen bij te wonen.”

Hoe zou Jan nu het voorzitterschap omschrijven? “Het is een hele interessante en leuke ervaring. Ik leer veel bij en ontmoet interessante mensen… maar zo is het bij Kiwanis altijd. De vriendschap en samenhorigheid onder de leden is zeer belangrijk en daarbij mogen we de dames zeker niet vergeten. Enerzijds is er de volle inzet en werklust voor onze projecten, anderzijds genieten we van de leuke dingen die we organiseren.” Volgens Jan Ide is iedereen welkom. “Er staat geen leeftijdsgrens op, maar ons jongste lid is 34 jaar terwijl ons oudste lid 85 jaar is. Als kandidaat dien je door twee peters voorgedragen te worden aan de commissie expansie, die dan de screening doet en dan vooral kijkt naar je inzet ten voordele van de maatschappij tijdens de voorbije jaren.”

Het werkingsjaar is al enkele maanden bezig, dus kan Jan al even terugblikken. “We blijven bescheiden, maar kunnen tevreden terugkijken naar de voorbije vier maanden. De grootste uitschieter is toch onze praline-actie die werd afgesloten met onze derde pralinevulling. Alle leden hebben fantastisch meegewerkt, zeker ook met de hulp van de dames. We mogen fier zijn dat we weer ons record in verkoop van aantal doosjes hebben verpulverd. Er werden meer dan 8.000 doosjes verkocht, waardoor er dit jaar nog meer middelen beschikbaar zijn om onze projecten te sponsoren.”

City Trail Run

In 2020 staat er voor Kiwanis nog heel wat op het programma. “We hebben net ons Nieuwjaarsfeest gehad. Verder zijn er dan nog onze werkvergaderingen, bedrijfsbezoek aan Agristo, ons reisweekend en vanaf nu zijn de voorbereidingen al bezig voor onze derde City Trail Run die in Tielt, die zal doorgaan op zondag 20 september. De voorbije twee edities waren met 1.200 deelnemers zeker een succes te noemen.” Dan zijn er natuurlijk nog alle acties voor het goede doel. “Met Kiwanis steun wij projecten ten voordele van kinderen met problemen of die in nood verkeren. Kiwanis is een wereldwijde vrijwilligersorganisatie die zich hiervoor inzet. We hebben elk jaar een 25-tal projecten die we steunen, waarvan er jaarlijks heel wat terugkomen. Zo hebben we onder meer de Kiwanispopjes in het Sint-Andriesziekenhuis, Ketfoot Wingene, blindengeleidehond… In het verleden hebben we met Kiwanis Tielt de kosten op ons genomen voor de kortfilm Bewijsstuk A, die het effect toont van verbaal oudergeweld op kinderen.” (KeMa)

Jan Ide

Privé

Jan Ide (61) is gehuwd met Katrien Vanden Avenne.

Samen hebben ze twee zonen en vier kleinkinderen.

Studies en loopbaan

Zijn studies van handelsingenieur voltooide hij aan de universiteit van Leuven. Hij werkte 30 jaar in Spano. Nu is hij bezig op diverse terreinen zoals de bouw- en interieurinrichting, kunststofelementen en de bakkerijsector.

Vrije tijd

Zijn vrije tijd gaat voornamelijk naar de familie, nu vooral zijn kleinkinderen. In de winter gaat hij graag eens jagen op klein wild, terwijl hij in de zomer wel eens met een oldtimer rondrijdt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier