Jan De Nul spuit duurzaam 800.000 kubieke meter zand op het strand van Knokke-Heist

© MM
© MM
Redactie KW

De baggeraar die straks 800.000 kubieke meter zand op het strand van Knokke-Heist spuit, zal dat volledig duurzaam doen. Bij Jan De Nul spreken ze zelfs over een wereldprimeur. Door het gebruik van biologische brandstof reduceert De Nul de uitstoot met ongeveer 90 procent.

Voor de baggerwerken gebruikt het bedrijf honderd procent duurzame biobrandstof, een vervanger van fossiele diesel. De brandstof is gemaakt van oliën uit plantaardige afvalstromen en dus niet van voedselgewassen. De duurzame variant reduceert niet alleen de CO 2-uitstoot, er belandt ook fors minder fijn stof in de lucht.

Samen met de milieuvriendelijke machines op het strand zou de uitstoot met 90 procent verminderen. Volgens Jan De Nul gelooft Vlaanderen sterk in het duurzaam verhaal van het bedrijf en kreeg het daarom de baggerwerken opnieuw toegewezen. Eerst gaat de firma aan de slag in Raversijde, begin februari varen de baggerboten naar de kust voor Knokke-Heist. Daar wordt tussen 800.000 en 900.000 kubieke meter zand opgespoten.

(MM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.