Jamie van Down The Road gaat alleen wonen in Oostende: “Ik droom hier al tien jaar van”

© JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Duinhelm vzw, een centrum voor begeleiding van personen met een beperking, in Oostende geeft jongeren de kans om zelfstandig te wonen in Huis André. De 28-jarige Jamie, bekend van het Eén-programma ‘Down The Road’ neemt er volgende week zijn intrek.

Huis André kwam er door de familie van de man naar wie het huis vernoemd werd. André overleed enkele jaren geleden op 67-jarige leeftijd en werd bijna zijn hele leven begeleid door vzw Duinhelm. De familie wou nu iets terug doen. “De familie van André contacteerde ons omdat zij een huis met vijf kamers hadden gerenoveerd. Ze wilden graag met ons samenwerken”, vertelt directeur Saskia Verelst. “Dat resulteerde in een mooi project op een boogscheut van Duinhelm. Het huis heeft alles wat men nodig heeft: een ruime leefruimte, twee badkamers en vijf ruime slaapkamers. Daarnaast is het inclusief, dicht bij winkels en is er een gemakkelijke verbinding naar het werk. Het heeft ook een gezellige tuin. We zijn heel dankbaar voor dit huis, dat we huren van de familie van André en zo onderverhuren aan de bewoners.”

Op eigen benen staan

Het huis in de Gistelsesteenweg biedt plaats aan vijf bewoners. Drie plaatsen werden al ingenomen. Xander Debruyker (23) en Glenn Yzerbyt (44) namen maandag al hun intrek in huis André. Volgende week komt daar een bekende Vlaming bij. Jamie, bekend van zijn passage in ‘Down The Road’, zal er Xander en Glenn vergezellen. “Ik wil al sinds mijn 18de alleen gaan wonen”, vertelt de eeuwig enthousiaste Jamie. “Ik zag mijn broer op kot gaan in Gent en dat deed het kriebelen om zelf ook alleen te gaan wonen. Dat liet even op zich wachten, maar volgende week is het eindelijk zover. Mama en papa hebben het daar wel wat lastig mee, maar het is tijd om op mijn eigen benen te staan. Ze zullen zeker wel mijn aperitieven missen die ik voor hen maak.”

Grote liefde

Jamie is ambassadeur van het project ‘Bijzonder Oostende’, werkt in lunch bar Lizette in de Christinastraat en heeft een grote liefde voor muziek. Als DJ Jack draait hij aan de knoppen van zijn mengpaneel. Maar er is nog een grote liefde: Sofietje. “We zijn verliefd”, glundert Jamie. “Ze woont in Heist-op-den-Berg, maar volgende week komt ze mijn kamer keuren.” Die kamer werd ingericht met hulp van Jamie’s mama en papa. “Ik ben er heel blij mee. De kamer is groot en ik heb zelfs mijn eigen dressing. Als kers op de taart kreeg ik ook nog eens een apart kamertje waar ik mijn dj-kunsten kan oefenen.”

We proberen voor iedereen een geschikte werkplek te vinden

De bewoners van Huis André blijven wonen zelfstandig, maar kunnen blijven rekenen op begeleiding. “Elke morgen en elke avond komt er een begeleider langs”, herneemt de directeur. “Overdag zijn de bewoners uit werken. Net als Jamie proberen we voor iedereen een geschikte werkplek te vinden. Glenn werkt in de Spar iets verderop en Xander heeft ervaring bij de Groendienst, maar is nu op zoek naar werk.”

Zelf aanvraag doen

Momenteel staan nog twee plaatsen open in Huis André. “Mensen kunnen zelf hun aanvraag doen aan het zorgloket in Duinhelm, maar als wij merken dat personen in aanmerking komen om begeleid zelfstandig te wonen, dan geven wij dat ook door en bekijken we de opties, samen met de familie. Vroeger hadden we residentieel en ambulante personen, maar er was nood aan een tussenvorm. Huis André biedt die oplossing.”

Grenzen verleggen

Schepen voor Toegankelijkheid en Mensen met een Beperking, Hina Bhatti (Open Vld), is blij met het project. “De samenwerking tussen een privé-initiatief als Huis André en Duinhelm vzw geeft jongeren met een beperking de kans om zich ten volle te ontplooien”, zegt ze. “Samen met Glenn en Sander toont Jamie dat iedereen mag dromen van een leven op eigen benen. Deze mensen zijn een voorbeeld voor andere jongeren om in zichzelf te geloven. Ook wij geloven in hen en juichen dergelijke initiatieven toe. Wanneer we de handen in elkaar slaan, verleggen we grenzen.” (JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier