James Vandermeersch uit Lauwe brengt nieuwe stripreeks uit

Een geheimzinnig dossier waarvan de eigenaar op een al even geheimzinnige manier wordt vermoord. Neen, we spreken hier niet over een nieuwe assisenzaak waar topadvocaten volop voor winst gaan, maar over Quinn Novak, de hoofdrolspeler in de nieuwste stripreeks van Lauwenaar James Vandermeersch.

James Vandermeersch (links) komt met een nieuwe stripreeks. © gf

In het dagelijkse leven is Quinn Novak aan de slag als fotograaf bij Time Magazine en werkt hij vanuit het kantoor in Parijs. Na de uren slentert hij graag langs de Seine, waar de ‘bouquinistes’ in hun kraampjes oude boeken en manuscripten proberen te verpatsen. “Daar begint het eerste verhaal van de nieuwe stripheld. Hij krijgt een oud manuscript in handen gestopt en daags nadien wordt de eigenaar van het mysterieuze document vermoord teruggevonden.”

Met heel wat passie en al evenveel geheimzinnigheid spreekt Lauwenaar James Vandermeersch (46) over de gebeurtenissen die in de nieuwe stripreeks aan bod zullen komen. “Ik heb zelf ook een zwak voor geschiedenis en kan vaak uren door oude boeken bladeren of me volledig verdiepen in waanzinnige verhalen. Van de Parijse catacomben tot het Italiaanse spookeiland Poveglia, in onze nieuwe stripreeks komen ze allemaal aan bod en zal Quinn Novak er proberen mysteries te ontrafelen.”

Strips en geschiedenis

Het wordt een compleet nieuw stripverhaal, al is James niet meteen een nieuwkomer in de wereld van het getekende boek. “Ik ben al jaar en dag aan de slag als vertaler en corrector voor verschillende uitgevers”, gaat hij verder. “Van Lucky Luke tot Amoras en de Rode Ridder, ze passeren hier allemaal de revue. Het begon jaren geleden met een vraag van uitgeverij Casterman en zo is dat gaandeweg gegroeid. Zo is ook het idee beginnen rijpen om een eigen reeks op de markt te brengen. Mijn liefde voor de strips kunnen combineren met mijn passie voor geschiedenis? Ik moest er uiteindelijk niet lang over twijfelen.”

Lees verder onder de foto

James Vandermeersch.
James Vandermeersch.© foto CL

Als scenarist staat James zijn mannetje wanneer het gaat om het schrijven van het verhaal, voor het tekenen van de personages zocht hij dan weer hulp bij een oude kennis van hem. “Patrick Van Oppen, die we misschien beter kennen onder zijn pseudoniem Vanon, stemde meteen in om mee te gaan in het verhaal”, horen we. “Hij verdiende zijn strepen als tekenaar van reeksen zoals Aspe en werkte ook een tijdlang mee aan de albums van Kiekeboe.”

Crowdfunding

Hoewel beide namen binnen de wereld van de stripverhalen heel wat deuren openen, besloten ze toch om het stripverhaal deels onder eigen naam uit te geven. “We namen contact met een relatief nieuwe uitgeverij, waar we zelf nog heel wat zeggenschap hebben over de stripreeks”, sluit James af.

“Dat biedt heel wat voordelen, maar dat wil natuurlijk ook zeggen dat we zelf diep in de buidel moeten tasten om het geheel te bekostigen. Daarom besloten we om een crowdfunding op poten te zetten, zodat we het project verder kunnen uitwerken. Als alles volgens plan verloopt, zou het eerste album op 21 maart in de winkelrekken moeten liggen.”

Op www.quinnnovak.com vind je meer info over de stripreeks en kan je ook zelf de crowdfunding steunen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.