Jacques Van Eeckhoutte (88) stopt na 50 jaar als voorzitter van Waregemse VTB Fotoclub

De nieuwe voorzitter Bernard Platteau en afscheidnemend voorzitter Jacques Van Eeckhoutte. © DJW
Redactie KW

Het nieuwjaarsfeestje van de VTB Fotoclub in Ter Torre was historisch: na 50 jaar is er een nieuwe voorzitter. Tijdens het tafelen gaf Jacques Van Eeckhoutte (88) zijn functie door aan Bernard Platteau.

De club telt een vijftiental actieve leden die allemaal gepassioneerd zijn door fotografie en beelden. Zij delen hun reportages van reizen in binnen- en buitenland met elkaar, bespreken ze en voorzien ze van commentaar. Daarnaast krijgen ze ook jaarlijks de opdracht van de stad om tijdens diverse evenementen zoals Dwars door Vlaanderen en Waregem Koerse voor documentatiemateriaal te zorgen.

Vroeger ook dia’s

Jacques Van Eeckhoutte, die tot aan zijn pensioen leraar was, kan nu zelf terugblikken op een boeiende tijd. Hij stelde vast dat de vereniging die hij in 1970 oprichtte, samen met Hilaire Verstaen, flink evolueerde. Toen Rudolf Platteau er later nog bijkwam, had de VTB meteen drie actieve ‘leiders’ waarvan Jacques uiteindelijk voorzitter werd. Vijftig jaar geleden heette de vereniging overigens voluit ‘foto-en diaclub’. Intussen is de dia zo goed als verdwenen uit het wereldje en gaat de aandacht naar nieuwe technieken.

“Het was heel zeker een mooie tijd”, blikt Jacques Van Eeckhoutte terug. “Vijftig jaar voorzitterschap is ook erg lang. Ik denk niet dat er heel veel clubs in Vlaanderen zijn waarvan de voorzitter een halve eeuw meegaat. Maar nu is het echt mooi geweest. Het is tijd om de fakkel door te geven aan mijn jongere collega Bernard Platteau, zoon van Rudolf. Hij is zelf al een hele tijd betrokken bij de werking en kent het klappen van de zweep. De toekomst van de vereniging is in goede handen.”

Als tiener ging ik al mee met mijn vader naar VTB Fotoclub – Nieuwe voorzitter Bernard Platteau

De afscheidnemende voorzitter is meer dan 50 jaar lang betrokken geweest bij het culturele leven in Waregem. Al van bij de oprichting van de cultuurraad en zelfs voordien, toen de huidige adviesraad nog Kultuurverbond heette. Hij volgde de ontwikkelingen in die tijd op de voet en werd zelf lid van de Raad van de Bestuur van de Cultuurraad, 36 jaar lang zelfs. In die tijd was hij 14 jaar voorzitter, een functie die hij perfect kon combineren met de fotoclub. In 2007 nam Jacques Van Eeckhoutte afscheid van het voorzitterschap van de Cultuurraad toen hij werd opgevolgd door schepen Pietro Iacopucci. “Je komt op een leeftijd waarbij je een stapje terug moet zetten. Dat is niet meer dan normaal. Die tijd is nu aangebroken”, vindt Jacques Van Eeckhoutte.

Al 32 jaar actief

Opvolger Bernard Platteau is zelf ook al jaren lang een vaste waarde in het lokale cultuurlandschap. Zo is hij al een hele tijd voorzitter van het koorgezelschap Laidos, waarmee hij al veel mooie opvoeringen en optredens heeft meegemaakt. Dat zal ook de komende jaren het geval zijn. “Ik moet al 32 jaar bij VTB actief zijn”, begint Bernard Platteau. “Op mijn achttiende ging ik voor het eerst mee met vader naar de maandelijkse bijeenkomst van de club. Die vergaderingen vinden nog altijd plaats. Nu is dat bij vader thuis, in de daarvoor ingerichte Studio 9, waar wij met de leden ons werk doornemen en bespreken, voorzien van commentaar. Daaruit kan je leren en dat is ook de bedoeling. Elke derde donderdag van de maand zijn wij op de afspraak.”

Bernard licht nog een tipje van de sluier op voor de komende activiteiten. “Halfweg het jaar hebben we onze tentoonstelling in het Koetshuis in het park Casier. Eind november is er ook onze jaarlijkse multimediashow in cultuurcentrum de Schakel waarvoor wij graag iedereen uitnodigen. Deze twee evenementen blijven op de kalender staan.” (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier