Jacques Van der Beken uit Oostrozebeke is al vijftig jaar met fotografie bezig

Amateurfotograaf Jacques Van der Beken. © (foto CLY)
Redactie KW

Jacques Van der Beken uit de Gaverstraat is een rasechte amateurfotograaf. Op 21 en 22 maart was er een grote overzichtstentoonstelling gepland met werk van hem maar door de coronamaatregelen wordt die nu naar een latere datum verschoven.

Jacques Van der Beken (75) is lid van de plaatselijke foto-digiclub van voorzitter Jean-Marie Bonte en secretaris Geert Lemaitre. Ondertussen bestaat de club ook al vijftig jaar.

“Gedurende het grootste deel van mijn actieve loopbaan was ik mecanicien in een spinnerij in Zulte. Op het einde van mijn carrière was ik aan de slag bij Garage Tack in Waregem waar ik op 58-jarige leeftijd met pensioen kon.”

“De liefde voor de fotografie stak bij mij al heel vlug de kop op. Ik kocht mijn allereerste toestel op 19-jarige leeftijd en sindsdien is het nooit meer gestopt“, steekt Jacques van wal.

Fotoboeken

“Ik zocht al vlug contact met andere fotoliefhebbers en sloot ook aan bij een foto-diaclub in Ingelmunster in de hoop er wat bij te leren. Toen er ook in Oostrozebeke een fotodiaclub opgericht werd door de Gezinsbond en de KWB werd ik meteen gecontacteerd, gezien ik al enige ervaring had bij een andere club. Aanvankelijk hadden we nog geen lokaal om al ons materiaal op te bergen. Gelukkig was er toen nog een ruimte vrij naast de KSA-lokalen en dat werd ons toegewezen door de parochie. Tot op vandaag is dit ons lokaal gebleven.”

“In de beginperiode van de clubwerking zorgde ik ervoor dat er geregeld workshops werden gegeven. Ik leerde de leden ook films ontwikkelen en zorgde ervoor dat er geregeld een voordracht georganiseerd werd.”

“Je moet helemaal niet ver lopen om mooie foto’s te nemen”

“Het duurde niet lang of er werd ook uitgepakt met een ambitieus plan, namelijk de publicatie van twee fotoboeken over het verleden van de gemeente Oostrozebeke. Onder de titel Terugblik op Oostrozebeke slaagden we erin twee delen te wijden aan het dorpsverleden. Boeken die tot op vandaag nog heel veel geraadpleegd worden. Later werd ook de jaarlijkse fotowedstrijd georganiseerd binnen de club waarbij de mooiste foto’s in de prijzen vielen. Onze eigen werken werden beoordeeld door een jury, bestaande uit leden van een bevriende club.”

Tentoonstelling in Zwitserland

Toen zijn zoon nog in Zwitserland woonde, heeft Jacques er ooit een tentoonstelling gehouden. “Later nam ik ook geregeld deel aan fotowedstrijden in het buitenland, zoals Duitsland, Polen en Zuid-Tirol”, vervolgt Jacques.

“In het fotograferen heb ik niet echt een voorkeur voor portretten of landschappen. Laat mij het zo stellen dat ik alles fotografeer dat op mijn weg komt, als het maar mooi is in mijn ogen. Ik neem ook jaarlijks deel aan de themawerking binnen de club en geregeld hangen ook foto’s van mij in het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt. Ik ben trouwens ook lid van Gamma-Tielt. Vroeger ging ik vaak op reis wat vanzelfsprekend soms verrassende foto’s opleverde.”

computer en fotoshop

“Fotografie is mijn enige hobby en voor mij is het ook de toegangspoort tot sociaal contact. Het is een vrij dure, maar fijne hobby. Vroeger werd nogal wat geld gestopt in fotoproducten en de aankoop van een dure camera, maar intussen ben ik ook volledig het computertijdperk binnengetreden en elke foto die ik nu maak staat op de computer. Fotoshop is daarbij gewoon niet meer weg te denken.”

Vroeger reisde ik veel om mooie foto’s te maken, maar die periode is voorbij. Nu ben ik tot het besef gekomen dat je helemaal niet ver moet lopen om mooie foto’s te nemen. Voor wie graag reist om foto’s te nemen, zou ik zeker het land Birma aanraden. Voor mooie landschappen moet je in Toscane zijn”, besluit Jacques Van der Beken. (CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier