Jacques neemt afscheid van sportraad: “Sporters in de kijker zetten was mijn hoofddoel”

Jacques Deruyter wil onder andere meer tijd doorbrengen met zijn kleinzoon. © BRU
Redactie KW

Na 23 jaar voorzitterschap nam Jacques Deruyter (73) op maandag 16 september afscheid van de Kuurnse sportraad, waar hij 31 jaar deel van uitmaakte. Ruben Deylgat (39) neemt de fakkel van Jacques over. Met de tijd die vrijkomt, wil Jacques meer van het leven gaan genieten.

Door Nico Speleers

Het is nog even wennen voor Jacques Deruyter, om geleidelijk aan wat vrije tijd in zijn agenda te zien verschijnen. Maar liefst 31 jaar lang, waarvan 23 als voorzitter, maakte Jacques deel uit van de Kuurnse sportraad. Voor zijn mooie carrière binnen de sportwereld kreeg hij vorig jaar nog de trofee Kuurnse Sportfiguur van het Jaar 2017 uitgereikt.

“Sport heeft me altijd gefascineerd”, vertelt Jacques, die opgroeide in Ieper. “Aanvankelijk had ik mij voorgenomen dat ik zou afstuderen als leraar lichamelijke opvoeding, maar gezien in de jaren 60 maar weinig vacatures vacant waren voor sportleraar, besloot ik dan maar om leraar lager onderwijs te gaan worden. Na mijn studies kon ik aan de slag in het basisonderwijs in Ieper om later les te komen geven in de Rijksbasisschool van Kuurne. De voorliefde die ik koesterde voor de sport wilde ik ook overbrengen aan de leerlingen en daarom werd ik in het jaar 1970 schoolsportgangmaker, eerst in Ieper, later in Kuurne. Uiteindelijk zou ik deze functie 30 jaar lang uitoefenen.”

Enkel hoogtepunten

Als fervent sporter had Jacques vroeger vooral een zwak voor atletiek. Of het nu veldlopen, een halve marathon of een straatwedstrijd was, Jacques was er altijd voor in. Het was pas toen hij een knieblessure opliep, dat hij verplicht op zijn veertigste zijn loopschoenen definitief aan de haak diende te hangen. Maar Jacques bleef niet bij de pakken zitten en ruilde lopen in voor fietsen.

De opvolging was verzekerd, dus het was het ideale moment om de fakkel door te geven

“Velen kennen mij als voorzitter van de sportraad, maar vroeger ben ik ook actief geweest bij diverse sportclubs”, gaat Jacques verder. “Zo was ik trainer bij de atletiekclub van Ieper, bestuurslid en trainer in de Kuurnse Turnkring, organiseerde ik 25 jaar lang sportkampen in Kuurne waar ik tevens ook lesgever was en leidde ik een dansgroep op school. Altijd heb ik mij 100 procent ingezet en was mijn hoofddoel sporters in de picture te plaatsen. Gezien mijn leeftijd heb ik het goed overwogen besluit genomen om een punt te plaatsen achter een mooie carrière die enkel, naar mijn eigen mening, maar hoogtepunten kende. Toen ik merkte dat ik omringd was door mensen die heel wat potentieel in zich dragen en daardoor de opvolging verzekerd was, leek het mij het ideale moment om de fakkel door te geven.”

In de zetel

“Wie echter mocht denken dat ik nu in een groot zwart gat zal terechtkomen, heeft het echter grondig mis. Ik wil de vrijgekomen tijd gaan genieten van het leven. Zo zal ik nu mijn tuin piekfijn in orde kunnen brengen, al ben ik geen persoon met groene vingers. (lacht) Ik wil ook wat gaan reizen, fietsen met mijn kleinzoon en genieten in de zetel van een film op tv. Daarnaast ben ik ook lid van de vereniging Les Amis de Marcq-en-Baroeul, een vereniging die activiteiten organiseert rond de jumelage met het Noord-Franse Marcq-en-Baroeul. Uiteraard kunnen de mensen van de sportraad ook verder van mijn kennis gebruikmaken, als ze maar niet dagelijks komen aankloppen.” De kersverse voorzitter van de sportraad, die een voorliefde heeft voor watersporten, is echter geen onbekende. Ruben Deylgat draait reeds geruime tijd mee in het beheersorgaan sportinfrastructuur van Kuurne.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier