Jack (56) rent op 12 dagen 1.200 kilometer langs de kust voor ‘Vaincre Parkinson’

Wouter Verheecke

We hebben de voorbije maanden al heel wat straffe coronastoten zien passeren. Ultraloper Jack Desille uit De Panne overtreft ze echter allemaal, want hij liep en wandelde de voorbije twee weken tien keer van zijn woonplaats naar Knokke-Heist en terug. Hij wil daarbij geld inzamelen voor het onderzoek naar de ziekte van Parkinson.

Jack Desille (56) omschrijft zichzelf als een Franco-Belge. Hij is marinepompier op rust en verhuisde zeven jaar geleden van Marseille naar De Panne. Veel rusten doet hij evenwel niet, want na enkele solomarathons en 100 kilometer-runs daagde hij zichzelf uit voor alweer een nieuwe coronachallenge.

Trainen

“Als kind liep ik al mijn eerste wedstrijden en ondertussen staat de teller op zo’n 2.000 deelnames. Als duatleet en triatleet verscheen ik de voorbije jaren ook aan de start van vier Powerman- en vijf Iron Man-wedstrijden, waar ik altijd in de top-tien of -twintig van mijn leeftijdscategorie eindigde. Tegenwoordig spits ik mij vooral toe op het ultralopen, over een afstand die veel groter is dan de marathon. Dit jaar wou ik mij onder meer wagen aan La Diagonale des Fous, op het Franse Île de la Réunion, en voor volgend jaar staat de Transgrancanaria alvast op mijn planning. Momenteel zijn er echter geen competities, maar ik wil natuurlijk wel blijven trainen. Vandaar kwam het idee om van De Panne naar Knokke-Heist te lopen, en terug”, vertelt hij droogweg.

Sterk karakter

Zestig kilometer, maal twee. Een andere ultrarenner deed het hem jaren geleden al voor, toen hij na een wedstrijd langs de kustlijn zijn bus mistte en dan maar al lopend terug huiswaarts keerde. “Ik wil het traject echter tien keer na elkaar afleggen, op twaalf dagen tijd. Alles samen goed voor bijna 1.200 kilometer in 170 uren”, berekent Jack.

“Ik start ‘s avonds laat of ‘s ochtends vroeg op de Leopold I Esplanade en wissel het hardlopen af met snelwandelen, om dan zo’n 17 uur later weer in De Panne te staan. Tussendoor hou ik af en toe een korte pauze om wat te eten of te slapen. Ik heb geen favoriete stukjes onderweg, ik vind het overal even mooi. Om het voor mezelf interessant te houden, neem ik wel elke dag een ander parcours. Niet het fysieke aspect vind ik namelijk het zwaarst, maar wel het mentale. Je hebt er zeker een sterk karakter voor nodig en onderweg probeer ik vooral niet te veel na te denken”, zegt hij.

Vorige week maandag gaf de burgemeester van De Panne, Bram Degrieck, het startschot voor de tocht. Als alles verder volgens plan verloopt, beëindigt Jack vandaag zijn tiende lus.

Parkinson

De ultraloper heeft ook een goed hart; letterlijk en figuurlijk. “Als voormalig brandmeerman hou ik er natuurlijk van om mensen te helpen”, stelt hij. Met zijn persoonlijke uitdaging wil hij geld inzamelen voor het onderzoek naar de ziekte van Parkinson. “Velen kennen deze ziekte maar vaag, maar ze ligt mij na aan het hart. Vele jaren geleden verloor mijn grootmoeder namelijk de strijd hiertegen. Volgend jaar willen we zelfs een Belgische tak van de vereniging Vaincre Parkinson oprichten, waarbij ik dan zal fungeren als vice président“, aldus Jack. Bedrijven kunnen hem sponsoren, maar ook particulieren kunnen een storting doen. Dat kan natuurlijk ook nog na afloop van de looptocht. Jack mikt op een cheque van 2.000 euro voor het goede doel.

Goede voorbeeld

Ondertussen denkt hij overigens al aan zijn volgende stunt. In Dinant wil hij binnenkort zo veel mogelijk hoogtemeters in 24 uur afleggen en daarmee het Belgisch record verbreken. “Dat ligt nu op zo’n 10.000 meter: meer dan twee keer de Mont Blanc”, weet Jack. De vijftiger wil daarmee geld inzamelen voor de Justine Henin Academy, die sport stimuleert bij kinderen. “Het is namelijk belangrijk om niet constant op een schermpje bezig te zijn, maar ook buiten te komen en te bewegen. Ik wil alvast het goede voorbeeld tonen”, besluit hij.


Geld storten voor ‘Vaincre Parkinson’ kan op rekeningnummer BE32 9501 5012 3902.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.