Jacco Ricardo uit Sluis : “België is dichtbij, maar ook ik mag de grens niet over”

"België is zo dichtbij, maar toch mag ik de grens niet over." © PADI/Daniël
Patrick Depypere
Patrick Depypere Showbizzmedewerker

Jacco Ricardo woont in Sluis, maar toch rijdt hij vaak de Nederlandse grens over, richting België. In (West-)Vlaanderen heeft hij gemiddeld 110 optredens per jaar en aan de Zeeuwse kust een 35-tal of telkens optredens van 40 minuten. Door de lockdown kan Jacco nu niet naar ons land komen. “België is dichtbij, maar ook ik mag de grens niet over”, zucht Jacco.

Op 12 maart jl. stond Jacco op het podium van Etropal in Lauwe. De laatste shows waren voorzien op 17, 18 en 19 maart. Dan zou hij in totaal vijftien shows hebben gedaan in Lauwe. Helaas gingen de laatste drie niet meer door wegens de lockdown. “Het ging plots zo hevig. Voor we het beseften, mochten we onze woning niet meer verlaten en was er van optreden in (West-)Vlaanderen helemaal geen sprake meer”, zegt Jacco.

Heb je het lastig om thuis te moeten blijven ?

Jacco : “Het is inderdaad lastig om thuis te moeten blijven en niet te kunnen werken, maar wat moet, dat moet. Ik woon net over de grens in de gemeente Sluis. In Nederland was de lockdown iets vrijer dan in België. Ik hou mij nog altijd bezig met werkjes in en rond het huis. De verveling slaat gelukkig nog niet toe. Ik maak ook van de gelegenheid gebruik om nieuwe liedjes in te studeren. En eerlijk, thuis is leuk, maar na twee maanden begint het langzaam toch een sleur te worden.”

Had jij gedacht dat in 2020 nog zoiets mogelijk zou zijn ? Een lockdown, stel je voor !

Jacco : “Nee, dat had ik absoluut nooit verwacht. Je ziet dat wel eens in een feuilleton op tv, maar dat dit echt zou gebeuren. Totaal, niet verwacht.”

Valt het jaar voor jezelf nog te redden ? Hoeveel optredens werden er geannuleerd ?

Jacco : “Tot eind augustus stonden er nog 69 één-set-optredens op de planning, waarvan een groot deel in Vlaanderen waar ik heel vaak kom. Misschien mogen er voor de zomer toch nog een aantal kleine optredens doorgaan aan de Zeeuwse kust. Afwachten maar. Financieel is de omzet van mijn bedrijf dit jaar helaas niet meer te redden. Maar ja, alle ondernemers in deze branche zitten in hetzelfde schuitje.”

Wanneer hoop je dat het licht terug op groen staat en je weer mag optreden ? Een ramp indien dat pas vanaf 1 september is ?

Jacco : “Ik hoop dat de optredens zo snel mogelijk doorgaan , maar ik vrees ervoor dat het niet makkelijk zal zijn met die anderhalve meter afstand regel. Het is natuurlijk financieel een ramp, maar het is even niet anders.”

Het belangrijkste blijft nog altijd dat familieleden en vrienden niet getroffen zijn door corona. Bleef je daarvan al gespaard ?

Jacco : “Helaas niet. Een aantal vrienden van mij zijn al heel erg ziek geweest van het coronavirus, maar gelukkig zijn ze hersteld.”

“Een aantal vrienden van mij zijn heel zwaar ziek geweest, maar gelukkig zijn ze hersteld.”© PADI/Daniël

Welke plannen had je tijdens deze coronaperiode ? En nadien ?

Jacco : “Deze zomer had ik mooie optredens staan in Vlaanderen en ook aan de Zeeuwse kust. Ik noem o.a. Sluze kermisse in Middelkerke, Zonnebatjes Passendale, kermis Lissewege, Avondmarkten Sluis, enz. Er zou een nieuwe zomersingle uitkomen in België . De tekst van deze single over op vakantie gaan vond ik echter niet gepast voor deze rare tijden. Inmiddels hebben we dus een andere single uitgebracht. Deze single is vanaf dinsdag 19 mei te downloaden. Je hoort mijn nieuwe single ‘Jij kunt niet altijd 16 zijn” op de diverse radiozenders. Ik koos speciaal voor een vrolijk ambiance party nummer om de mensen wat vrolijkheid te schenken in deze tijden.”

Hoe zal corona verder ons leven (blijven) bepalen ?

Jacco : “Ik denk dat we voorlopig het nog met een aanpassing van onze dagelijkse activiteiten mogen doen. Maar ook dit zullen we overwinnen. Daar ben ik van overtuigd. Maar het zal even duren voor we weer in een normale situatie terecht gaan komen.” (PADI)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten