Jabbeke installeert call center om burgers te informeren over het coronavirus

Redactie KW

De gemeente Jabbeke wil ook de niet-gedigitaliseerde burger bereiken en correct informeren over het coronavirus. Niet alleen kregen de bewoners deze week een brief in de bus, er komt ook een call center. Jabbeke staat tevens klaar indien het nog erger zou worden: een triagecentrum kan direct operationeel worden.

Veel gemeenten worstelen met het informeren van de burger in deze crisistijden. Jabbeke, dat in het verleden vaak kritiek kreeg om de weinig daadkrachtige aanpak rond communicatie, pakt de huidige vorm van crisiscommunicatie nu wel aan. Zowel op de gemeentelijke website als op de Facebookpagina staat er nuttige algemene en lokale informatie over Corona.

Daarnaast denkt men ook aan de niet-gedigitaliseerde burger. “Op vandaag zijn er mensen die niet de mogelijkheid hebben om zich digitaal te informeren. Reden genoeg om begin deze week een bewonersbrief uit te sturen”, zegt burgemeester Daniel Vanhessche. “Op de website www.jabbeke.be/corona zorgen we op elk moment voor up-to-date berichtgeving. Ook op de Facebookpagina van onze gemeente en op de Jabbeke-app kan je deze berichtgeving op de voet volgen. Wie onze informatie niet online kan volgen en een beperkt sociaal netwerk heeft, kan terecht bij het gemeentelijk call center: 050 81 02 11, die bereikbaar is van maandag tot vrijdag van 8 tot 12 uur en van 13.30 tot 17.30 uur.” De gemeentehuizen van Varsenare en Jabbeke hebben uiteraard een andere beperkte dienstverlening. Enkel dringende zaken én enkel op afspraak.

Triagecentrum

Jabbeke is ook voorbereid mocht het nog erger worden, al hoopt de burgemeester dat dit niet nodig zou zijn. “We zijn op het ergste voorbereid. In het lokaal van Kind en Gezin langs de Caverstraat kunnen we onmiddellijk een triagecentrum opstarten, al hopen we echt dat dit nooit zou moeten gebeuren. Het lokaal is volledig ingericht en men heeft er mondmaskers en beschermde kledij ter beschikking. Enkel indien de huisartsenkring aangeeft dat ze de toestroom van mensen met klachten niet langer meer aankunnen, gaan we uiteraard dit centrum openen.”

Om de burger een hart onder de riem te steken luiden de kerken de klokken op zondagvoormiddag ter vervanging van de eucharistievieringen. Ook om 20 uur doet men mee met de nationale actie. “En zowel op zondag, woensdag of vrijdag zijn kerken open van 10 tot 16 uur voor bezinning. De parochieraden bekijken voor een vlot verloop en de verspreiding van de bezoekers.” De gemeenteraad van april is afgelast, het schepencollege komt samen via videoconferences. (PA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.