Jabbeke: “Ik zal altijd en overal ‘meester Dirk’ blijven”

Dirk Algoet is onlosmakelijk verbonden met Varsenare. © Benny Proot
Redactie KW

Dirk Algoet (70) is wellicht de drukst bezette gepensioneerde van heel Varsenare. Als hij niet op weg is als vrijwilliger in de Mindermobielencentrale (MMC), verdiept hij zich in de administratie van de parochie voor meneer pastoor, dirigeert hij het koor of organiseert hij mee activiteiten voor OKRA, KWB of Ziekenzorg. En tussendoor maakt hij ook tijd vrij voor zijn vrouw, vier kinderen en de acht -bijna negen- kleinkinderen.

“Mijn vrouw en ik moeten dikwijls onze agenda’s samenleggen om alles een beetje te plannen en elkaar nog even te zien”, lacht hij. “Vooral omdat we maar één auto hebben.”

Dirk en zijn vrouw Cecilia Cottenie zijn afkomstig uit Meulebeke. “In Varsenare woonden we eerst langs de Gistelsteenweg, daarna bouwden we recht tegenover het kasteel van de adellijke familie de Crombrugghe in de Zandstraat. Daar wonen we nu nog altijd.”

Ondertussen is ‘meester Dirk’ onlosmakelijk verbonden met Varsenare. Hij gaf les in de basisschool van 1965 tot 2001, voornamelijk in het eerste leerjaar. “De meeste mensen kennen mijn achternaam niet eens”, lacht hij. “Ik ben altijd en overal ‘meester Dirk’. In de parochie, in de verenigingen waar ik lid van ben… Zelfs in de supermarkt spreken oud-leerlingen mij aan: Maar, meester Dirk, da’s lang geleden!

Ik zoek soms nog op in mijn archief hoeveel iemand had voor rekenen en taal… of wie er nog in dezelfde klas zat

En als hij zich de bewuste leerling niet meteen voor de geest kan halen, dan pluist meester Dirk zijn eigen puntenarchief na. “Behalve van de eerste vijf jaar, heb ik alle puntenlijsten bijgehouden. Ik zoek dan op welke punten hij of zij had, wie er nog in de klas zat… En dan komt er soms veel terug.”

In 2001 verliet hij de Wassenaard, vandaag komt hij er nog regelmatig om zijn kleinkinderen op te pikken. Was het vroeger beter? “Dat zou ik niet zeggen. Het waren andere tijden. Nu vind ik dat er minder discipline is. Maar als ik terugkijk, dan was de discipline van toen ook niet zaligmakend. In stilte de trap op, tot daar toe. Maar vroeger moest dat ook met de armen gekruist. De kinderen mochten zelfs geen leuning vasthouden. Onveilig en eigenlijk onverantwoord!”

Compleet uit de lucht

Zijn status als bekende Varsenarenaar meester Dirk, zijn engagement in de parochie en het verenigingsleven: Dirk Algoet heeft de titel Krak van Jabbeke duidelijk niet gestolen. “Toen ik hoorde dat ik genomineerd was voor deze Krakverkiezing, viel ik compleet uit de lucht. Daarna heb ik mijn hele e-mailcontactenlijst aangesproken met de vraag of ze voor mij wilden stemmen. En dat had blijkbaar resultaat. Het was leuk om een tweede mailtje te kunnen sturen om iedereen te bedanken voor de steun. De titel op zich is fijn, maar de reacties van de mensen doen bijna nog meer deugd. Ik heb hartverwarmende mailtjes teruggekregen. Van proficiat tot dubbel en dik verdiend… Stuk voor stuk lieve woorden.”

VRAGENRONDJE

Waar ben je het meest trots op?

“Op mijn gezin en mijn familie. Mijn vier kinderen hebben stuk voor stuk een mooi leven opgebouwd: goed gestudeerd, mooie carrière, gezin… Maar ik ben ook enorm trots op wat ik kunnen betekenen heb in het leven van anderen. Als ik verneem dat een oud-leerling iets bereikt in zijn of haar leven, dan denk ik vaak trots: die heb ik leren lezen.”

Wat kan er beter in Varsenare?

“Als ik het voor het zeggen had, zou ik eerst iets veranderen aan de verkeerssituatie. Die verergert jaar na jaar. Terwijl politici al jaren beloven dat ze het zullen aanpakken. Hoe lang wordt al niet gezegd dat er in de Popstaelstraat eenrichtingsverkeer komt? Ook in de Oude Dorpsweg is het een probleem. Volgens mij zou ook daar eenrichtingsverkeer beter zijn. En met de komst van de vierhonderd extra woningen in het project Varsenare Noord zal nog meer verkeer onze gemeente overstelpen. Een grondig verkeersplan is echt noodzakelijk om het leefbaar te houden.”

Andere hobby’s?

“Ik ben abonnee van Club Brugge. Ik volg trouw alle thuismatchen. Ook in de tuin werken doe ik graag.”

Waar geniet je van?

“Van mijn familie, van lekker gaan eten, een mooie reis… In maart trekken we naar Dubai om ons negende kleinkind te bezoeken. En in juni staat de Westkust van de Verenigde Staten op het programma.”

Wat is je favoriete plekje in Varsenare?

“De Dreef Ter Straeten, de kilometerdreef zoals ze zeggen, is prachtig. Ik kom ook nog graag terug in de Wassenaard. Dan word ik altijd een beetje nostalgisch. Ik heb er tenslotte 36 jaar lesgegeven. En ook daarna was ik er nog wekelijks aanwezig voor het Jeugdmuziekatelier. Vorig jaar nam ik daar definitief afscheid. Maar ik vind het nog altijd leuk om door de poort te wandelen als ik bijvoorbeeld mijn kleinkinderen naar school breng of afhaal… Een stukje nostalgie.”

BIO

Privé

Dirk Algoet (70) is getrouwd met Cécilia Cottenie (68). Samen hebben ze vier kinderen : Carmen, Tom, Sven en Elke. Ondertussen is het negende kleinkind op komst.

Loopbaan

Dirk Algoet was van 1965 tot 2001 onderwijzer in de basisschool in Varsenare (nu de Wassenaard).

Vrije tijd

Dirk Algoet is alom tegenwoordig in het Varsenaarse verenigingsleven (OKRA, KWB, Ziekenzorg, Koor), hij bemant op donderdagvoormiddag het secretariaat van de pastoor en was 25 jaar lang de stuwende kracht achter het Jeugdmuziekatelier Varsrenare

(Ilse Naudts)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.