Jabbeekse kunstenaars stellen tentoon in vijf kerken van de gemeente

V.l.n.r. Marleen Chenot, Bart Demuynck, Alain De Moerloose, Dries Masschaele en Ineke Bruynooghe. © (foto Davy Coghe)
Redactie KW

Ze doen dit onder de noemer Jabart. Ook in het koetshuis van het kasteel van Snellegem, bij Paul Degrande, zijn er kunstwerken te bewonderen. Via de Permekefietsroute kom je langs alle lokaties.

Dit jaar geen ‘Buren bij Kunstenaars’ of andere evenementen voor kunstenaars. Daarom pakt de gemeente Jabbeke, onder de noemer Jabart, uit met een eigen versie van een kunstroute.

Zo’n 40-tal Jabbeekse kunstenaars stelt tentoon. De deelnemende kunstenaars zijn ofwel uit Jabbeke afkomstig of hebben deelgenomen aan Buren bij Kunstenaars in Jabbeke. In 2018 werd Buren bij Kunstenaars voor de laatste keer georganiseerd door de provincie West-Vlaanderen. Vanaf volgend jaar komt dit terug onder een andere vorm, tijdens het weekend van 7 tot 9 mei 2021 onder de naam ‘Atelier in Beeld’. Omdat er dus in 2020 niks was, heeft de gemeente besloten om een expo te houden met deze deelnemende kunstenaars”, stelt Claudia Coudeville, schepen van Cultuur.

“Opmerkelijk is de grote verscheidenheid, gaande van tapijtkunst tot airbrush, keramiek, ….. De locaties zijn de vijf parochiekerken en Paul De Grande Antiques (koetshuis kasteel van Snellegem, red.). Deze zijn verbonden met de bewegwijzerde Permekefietsroute die 27 km lang is. Per kerk zijn er werken van zo’n acht kunstenaars te bewonderen en in het koetshuis zal iedereen één werk tentoonstellen. Tijdens vieringen zal de kerk tijdelijk gesloten zijn. Mondmasker is verplicht in de kerk, net als registratie. Ook afstand houden is de boodschap tijdens het bezoek.”

Groepsgebeuren

Heel wat bekende Jabbeekse kunstenaars doen mee aan het evenement zoals glasblazer Norbert Demonie, Luc Baeye, Marleen Chenot, Alain Demoerloose, Paul Perneel en Erna Schreel. Ook kunstkring Fresnara zet zich ten volle in voor dit evenement.

“We liggen als kunstkring al stil sinds het begin van de lockdown. Het is nog niet zeker of we in september ons cursusaanbod zullen kunnen heropstarten. We zijn nog volop aan het bekijken of we aan de voorwaarden kunnen voldoen”, zegt Laurent Danneels van Fresnara. “Maar aan Jabart willen we zeker meewerken.”

Henk Devynck trekt voor Fresnara mee het kunstgebeuren van Jabart. “Wij hadden het idee om in het kader van ons 40-jarig bestaan een grote tentoonstelling te houden, maar omwille van het coronavirus is dit in het water gevallen. Tijdens Jabart stellen een 12-tal van onze leden hun schilderijen of boetseerwerk tentoon. Daarnaast helpen we mee in de praktische organisatie.”

Jabart loopt op zaterdag 5 en zondag 6 september, telkens van 10 tot 17 uur, in alle kerken van Jabbeke en in het koetshuis van het kasteel van Snellegem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier