Jabbeekse krak Stijn Vandamme maakt film over kerken: “Cultuur dichter bij de mensen brengen”

Stijn Vandamme bij de kerk van Jabbeke. (foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

De vorige keer dat we de filmmaker Stijn Vandamme bij hem thuis aan het monteren zagen, zat er magie in de lucht met de sociaal-artistieke film ‘Wij zijn Sint-Pieters’. Inmiddels maakte hij meerdere kortfilms en werd hij tot Krak verkozen. Hij heeft nu net een mooi filmverhaal ingeblikt over de vijf Jabbeekse kerken.

‘Onder de kerktoren’ is een kortfilm over de geschiedenis en de kerkschatten van de vijf Jabbeekse kerken. Het vele oude en nieuwe beeldmateriaal zorgt steeds voor een boeiende vergelijking. Stijn Vandamme, de jonge filmmaker met autisme, maakte deze film als ondervoorzitter van cultuurvereniging Café Cultuur.

“Via QR-codes kunnen de mensen de filmpjes via hun smartphone bekijken”

“Veel informatie en beeldmateriaal is afkomstig van Johan Ryheul. Parochieassistente Roos Dhaens praat alles vlot aan elkaar”, aldus Stijn. “Vermits de film in volle coronaperiode gemaakt is, konden we wel geen mensen interviewen. Maar het vele beeldmateriaal maakt dat gelukkig goed. “In eerste instantie zal de kortfilm nu zondag te zien zijn tijdens de kunsthappening Jabart, maar het is ook de bedoeling om met een QR-code te gaan werken aan de Jabbeekse kerken.”

Waardevol orgel

“Eerst komt de kerk van Stalhille aan bod, met vooral aandacht voor het waardevolle orgel gemaakt door Jacobus van Eynde uit Ieper. Maar er is ook aandacht voor de Canadese soldaten op de begraafplaats. Daarna gaan we naar Varsenare, waar je via diverse kaarten en foto’s de evolutie van de kerk en omgeving ziet. Historische figuur is hier Jan de Derde van Varsenare, die deelnam aan de laatste Kruistocht. Zerkegem heeft een kerk uit de 12de eeuw, maar na de beeldenstorm diende de kerk volledig heropgebouwd te worden. De eerste kerk in Jabbeke dateert uit 988, maar na verschillende bouwfasen werd ook deze in 1871 opnieuw gebouwd. In de Eerste Wereldoorlog was dat nog een veldhospitaal. Op het kerkhof liggen er twee markante figuren: uiteraard Constant Permeke, maar ook Pieter De Rudder, die ook terugkomt in een glasraam aan de kerk.”

Toegankelijk

Beelden en inplantingsplannen van oud en nieuw maken dat de film bijzondere helder en educatief is. Maar Café Cultuur plant nog andere filmpjes om erfgoed en cultuur dichter bij de burger te brengen. “Met Café Cultuur willen we, zoals de naam suggereert, cultuur in al zijn vormen toegankelijker maken en dichter bij de bevolking brengen. Zo zijn we al bezig met dergelijke filmpjes te maken over het Oosthof, de neergestorte B17 langs de Zomerweg en het kasteel van Snellegem. Straks beginnen we ook eentje over de Van Kerrebroekmolen. We mikken op een twintigtal plaatsen met geschiedenis en cultuur in Jabbeke. In samenwerking met de cultuurdienst hopen we om elk van die plaatsen straks te voorzien van een QR-code, zodat bezoekers daar via hun smartphone het filmpje kunnen bekijken. Maar we hebben dan een mooi beeldarchief en ook de mogelijkheid om het te tonen aan verenigingen, scholen…”, aldus Stijn Vandamme, die ook bezig is met een film over het legendarische café De Tijger en uitbaatster Marie-Jeanne.

‘Onder De Kerktoren’ is dit weekend te zien tussen 10 en 17 uur in het koetshuis van het kasteel van Snellegem op de kunstroute Jabart.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier