Jabbeekse cultuurdienst duikt de virtuele wereld in

Ineke Bruynooghe wil de focus nu op de Facebookpagina leggen. © Davy Coghe
Redactie KW

De Cultuurdienst Jabbeke had onder meer een mooi aanbod aan Erfgoeddag in petto, maar moet ook noodgedwongen alle culturele activiteiten annuleren. Kersvers cultuurfunctionaris Ineke Bruynooghe zet momenteel dan ook ferm in op de Facebookpagina en op de structurele uitbouw van de cultuurdienst.

“Er zijn duidelijk twee snelheden, naar buiten toe en intern”, meent Ineke Bruynooghe. “Naar buiten toe is dat op een zeer laag pitje, want iedereen heeft precies hun sociaal actief leven on hold gezet. Plots kan er ook niet verder gedacht worden dan de periode waarin de maatregelen gelden. Intern daarentegen is het een ideaal moment om bepaalde dingen rustig en bedacht voor te bereiden. Zo zal er hopelijk in de zomermaanden “Schatten van Vlieg” doorgaan in drie locaties (dorpskern Snellegem, bibliotheek Jabbeke en Permekemuseum) waar er in familie gezocht wordt naar een code om een schatkist te openen. Verder zouden we Vélo Baroque van het Festival van Vlaanderen verwelkomen op ons grondgebied. De voorbereidingen voor 9 augustus vinden nu al plaats. En kunnen we bedachtzaam de cultuurprijzen voor personen en/of verenigingen hopelijk nieuw leven inblazen met een aangepaste en gemoderniseerd reglement op te stellen.”

Virtuele bezoeken

Daarnaast valt vooral op dat de Facebookpagina van de cultuurdienst erg actief is. “Het is belangrijk te zien dat je cultuur nog altijd kunt blijven beleven met virtuele bezoeken aan musea, livestreaming van lezingen… Cultuur is meer dan alleen beeldende kunsten, ook andere culturele takken belichten en eveneens meer kijk geven op wat er leeft in Vlaanderen is de doelstellingen van onze Facebookpagina”, denkt Ineke. “Mensen proberen kennis te maken met organisaties of ideeën buiten hun eigen comfortzone, maar eveneens mensen goesting doen krijgen in cultuur is de reden van deze pagina. En het zou geweldig zijn, mochten hierdoor mensen de cultuurdienst contacteren om dingen te helpen organiseren. We hebben in Jabbeke heel wat kunstenaars van allerlei niveau en het zou goed zijn om een platform aan te bieden – hoe meer mensen deze pagina volgen hoe groter het platform. Het is een droom, maar er moet nog aan gewerkt worden. En ook de bibliotheek biedt digitaal een dagelijkse tip, waaronder het luisteren naar gesproken strips of boeken, workshops . Eén andere is de leuke creatieve FB-groep “Kunst tegen Corona” waar je heel gemakkelijk lid van kan worden. Kunstenaars, ook enkele uit Jabbeke, posten er hun kunstwerk.” (PA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier