Jabbeekse burgemeester eist garanties vooraleer snelwegparking uitgebreid wordt en opnieuw ‘s nachts open is

© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De Jabbeekse burgemeester Daniël Vanhessche eist garanties, vooraleer de parking langs de E40 in Jabbeke uitgebreid wordt én opnieuw ‘s nachts open is: “Want anders zal ik die meteen sluiten, ik wil niet dat er weer overlast is van transmigranten in mijn gemeente.”

In 2018 zag de Jabbeekse burgemeester Daniël Vanhessche zich genoodzaakt om de snelwegparking op zijn grondgebied te sluiten: “Tientallen vluchtelingen zwierven ‘s nachts rond in mijn gemeente, sliepen zelfs op het kerkhof en klommen op de parking in vrachtwagens, in de hoop zo in Engeland te geraken. Dat zorgde voor een onveiligheidsgevoel in mijn gemeente.”

108 vrachtwagens

“Sindsdien is de snelwegparking in Jabbeke ‘s nachts gesloten. Er plannen om de parking uit te breiden. Nu is er plaats voor 37 vrachtwagens, tegen 2022 zou er ruimte voorzien worden voor 108 trucks. Er moet daarvoor een nieuwe concessie verleend worden, maar ik eis garanties. Zonder continue bewaking ‘s nachts is dit voor mij onaanvaardbaar. Ik waarschuw de toekomstige concessiehouders en de federale regering: als die bewaking niet kan gegaranderd worden, zal ik mij verplicht zien om die uitgebreide parking kort na de opening opnieuw te sluiten.”

Dure bewaking

“Ik meld dit tijdig, want we moeten eerlijk zijn tegen de concessiehouders. Er zijn sluitende maatregelen nodig, want anders vrees ik dat Jabbeke opnieuw zal geconfronteerd worden met een stroom transmigranten. De bal ligt in het kamp van de federale regering, want de huidige bewakingsovereenkomst eindigt in oktober 2020. Continue bewaking kost onze samenleving veel geld: voor alle snelwegparkings samen moet de federale overheid hiervoor 2 miljoen euro per jaar ophoesten“, besluit Danël Vanhessche.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.