Jabbeeks theater op de planken met nieuw stuk ‘Van herte gecondoleerd’

V.l.n.r.: Anita Willems, Niko Lebeke, Meggie Vermeire, Carine Steverlynck, Philippe Decruynaere, Marc Melis en Noel Latruwe (regisseur). © Davy Coghe
Redactie KW

Met het toneelstuk ‘Van herte gecondoleerd’ staat het Jabbeeks Theater straks opnieuw op de planken van het Vrijetijdscentrum. Tien mensen, waaronder twee nieuwkomers, vullen de rollen in van deze tragikomedie van Jack Staal. “Onze cast bestaat uit tien kleppers, maar voorlopig geven we nog geen geheimen prijs over de rolverdeling”, klinkt het.

Het Jabbeeks Theater koos deze keer voor een tragikomedie van Jack Staal, een stuk uit het leven gegrepen, maar dan met een flinke dosis humor er bovenop. “De rolverdeling houden we graag nog wat geheim, maar we kunnen alvast verklappen dat onze casting dit seizoen opnieuw bestaat uit een ploeg van tien kleppers”, zegt Jan Depaemelaere van het Jabbeeks Theater. Zowel Carine Steverlynck, Anita Willems, Herman Vandenabeele , Philippe Decruynaere, Tony Van Isacker, Niko Lebeke, Josse Gilis en Marc Melis zijn er weer bij. Maar gelukkig mogen we ook een paar nieuwkomers verwelkomen zoals Meggie Vermeire en Sara Vandierendonck. Voor de regie gaan we opnieuw in zee met Noël Latruwe, door zijn enorme ervaring en de al vroegere geslaagde samenwerking met het Jabbeeks Theater.”

Ongepland overlijden

Het verhaal van Van herte gecondoleerd is tragisch, maar door diverse wantoestanden meteen ook komisch. In een eenvoudige familie komt vader plots te overlijden. Zijn kinderen en aanverwanten beleven dit elk op hun eigen manier, maar al snel wordt duidelijk dat dit plotse overlijden niet echt in hun drukke agenda’s past… De familie moet nu echter dringend starten met de organisatie van de begrafenis, maar dit verloopt nogal chaotisch. Kortom, discussies tot ‘s avonds laat, doorspekt met een resem van ongepaste opmerkingen en vaak een totaal gebrek aan inlevingsvermogen, veroorzaken ongewilde maar hilarische situaties.

Het Jabbeeks Theater ondervindt dezelfde moeilijkheden als de meeste andere amateurtoneelgezelschappen: mensen vinden die bereid zijn om een hap uit hun vrije tijd te investeren in de repetities. “Maar zolang we deze mensen blijven vinden, gaan we door. We zijn ervan overtuigd dat we zo ons steentje bijdragen in het culturele aanbod van de gemeente”, stelt Jan Depaemelaere.

“We zouden het erg jammer vinden mocht dit soort theater langzaam uitsterven, want het betekent zo’n enorme rijkdom aan ervaringen, waarbij mensen samenwerken aan een mooi project. De vriendschap, het plezier en je inleven in een personage, het geeft ons telkens weer een ‘kick’ om hiermee door te gaan. Daarom hopen we dat we er binnen 10 jaar nog altijd zullen staan en dat de jeugd deze mooie traditie zal verderzetten. Het einde, door een tekort aan acteurs of medewerkers, zou de zoveelste verschraling betekenen van het verenigingsleven en het aanbod op de cultuurkalender”, besluit Jan Depaemelaere van het Jabbeeks Theater. (Patrick Anthone)


‘Van herte gecondoleerd!’ speelt op 30 november en 1,7 en 8 december in het Vrijetijdscentrum te Jabbeke. Info en tickets op jabbeekstheater.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier